Zadlužené Vánoce

Stále více lidí si v dnešní době rádo půjčuje na vánoční dárky pro své nejbližší. Důvod je prostý, každý se snaží své rodině vytvořit ty nejvíce nezapomenutelné Vánoce ze všech. Lidé si tak půjčují na spotřební zboží, elektroniku či různé šperky. Vánoce jsou tak pro ně mnohem více zajímavé a vzácné. Ovšem lidé si mnohdy ani neuvědomují, že vypůjčené peníze budou také muset včas vrátit svému majiteli, tedy buď bance či nějaké nebankovní společnosti, která velmi často láká na různé výhodně předvánoční půjčky. Člověk se tak velmi rychle může dostat do podstatně velmi složité životní situace, kdy po Vánocích zjistí, že nemá na splátku peněz, které si půjčit na nákup vánočních dárků.

Česko v zadlužených svátcích vede

Každý rok slýcháme v televizních novinách zprávy o tom, že si naši občané stále více půjčují na vánoční dárky. Pro mnoho lidí je půjčka na vánoční radovánky nedílnou součástí každých Vánoc. Stojí ovšem za stres a finanční problémy, spojené s nákupem vánočních dárků, začarovaný kruh dluhů, ze kterých se mnohdy lidé nemohou dostat? Není rozumnější pořídit rodině spíše dárky v rozumné cenové relaci než si na ně půjčit a po Novém roce nemít na první splátku úvěru? Variantu zadlužených Vánoc většinou volí rodiny s dětmi, které jsou ze slabších sociálních poměrů. Ovšem výjimku netvoří ani průměrné rodiny, které chtějí obdarovat své nejbližší skvělými dárky. Mnohdy by ovšem šlo předejít těmto finančním problémům různým šetřením či kupováním dárků průběžně během celého roku.

Finanční gramotnost

V současné době si půjčky berou spíše lidé staršího věku. Generace, která vyrůstala ještě před revolucí, nemá mnohdy o finanční gramotnosti tolik informací jako současná generace mladých lidí. V dnešní době ovšem finanční gramotnost zařadili dokonce do učebních plánů základních a středních škol. Díky tomu, mají mladí lidé alespoň ponětí o škodlivosti finančních úvěrů, které do značné míry nabízí nesmyslné reklamy na nebankovní finanční produkty, které se zdají být opravdu velmi výhodné. Povědomí o finanční gramotnosti je pro ty, kteří se teprve ocitnou ve světě dospělých velmi důležité. Můžeme tak předejít zbytečnému zadlužování rodin a různým existenčním problémům. Současný svět plný možností ve finanční sféře, ničí spoustu lidských osudů. Po většinou nebankovní instituce nabízí nesmyslné půjčky, které lákají především na výhody malých úroků a velmi vřelých splátek. Často k těmto produktům můžete dostat i něco zdarma, což osloví ještě větší masu lidí. Tito lidé se poté dostanou do pasti, ze které se dostane jen málokdo. Je lepší mít prosté Vánoce, kde se u večeře sejde celá rodina, která bude šťastná než mít Vánoce plné luxusních dárků a hlavu plnou starostí, týkající se budoucích splátek, které vám zaklepou na dveře hned po Novém roce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient