Dálkové cestování autobusem- ano či ne?

V dnešní době se čím dál tím více setkáváme s nabídkami od cestovních agentur na zájezdy výletním autobusem. Bude nám takovéto cestování spíše na obtíž nebo ve výsledku budeme rádi?

Jistě jde o typ člověka, nicméně tento druh cestování s sebou přináší celou řadu výhod. Jestli nemáme nějaké závažné zdravotní problémy, jistě bych tento druh při výběru neodsuzoval. Stavěl bych ho na roveň letecké nebo automobilové dopravy. A jednoznačně bych zvážil, zda by cestování pomocí autobusu nebylo vhodnější.

Co takovýto druh dopravy může přinést za výhody?

Mezi nesporné výhody patří takřka nulová zodpovědnost a možnost se vyspat, byť ve stísněných a nezvyklých podmínkách. Autobus řídí profesionál, který má ve většině případech podobné cesty již několikrát absolvované, a tudíž disponuje zkušenostmi, k jakým se jakožto řidič osobního automobilu nemáme šanci dostat. Autobus Vás také nechá vystoupit přímo u cílového objektu a šance zabloudit se tímto snižují. A Dále bychom měli vzít v potaz také naší finanční situaci, jelikož cestování autobusem bývá nabízeno v nižších cenových relacích než letecké výlety nebo automobilová doprava.

A nevýhody?

Největší nevýhodou je bezesporu doba cesty, která je oproti dříve zmíněným způsobům dopravy o hodně delší. Sami si také nemůžeme vybrat trasu a přizpůsobit si zastávky. Jistě, že na palubě autobusu se nachází WC, ale každý raději použije toaletu na čerpací stanici nebo u bistra u dálnice. Cestováním autobusem se do jisté míry také odbourává kreativita a možnost plánování, jelikož se musíme přizpůsobit celé skupině.

Jak se připravit na cestu?

Rozhodneme-li se pro tento způsob cestování jistě se nesmíme zapomenout důkladně připravit. K téměř povinné výbavě patří deka, polštář, pohodlné oblečení a cokoli co nám během cesty zajistí co možná největší komfort a nebude náročné na místo. Do autobusu se též hodí pohodlnější volnější oblečení a jednoznačně nesmíme zapomenout na zdroj zábavy, který nám bude k užitku po celou dobu cesty. Měli bychom se také podívat na vybavení autobusu kterým pojedeme a dopředu se přizpůsobit. Potraviny by měli být co možná nejskladnější, nejtrvanlivější a nejpevnější, když dojde k nějakému zmačknutí. Ideální by tedy bylo jablku, nějaké sušenky nebo s sebou zabalené toasty.

Výsledek

Výsledek je jistě individuální a záleží na postoji, možnostech a rozhodnutí každého jednotlivce, nicméně já jsem byl s dosavadními absolvovanými cestami spokojen a chystám se absolvovat další cestu v dálkovém autobuse. Sám tedy můžu pouze doporučit nebát se tohoto druhu cestování a vyzkoušet ho!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient