Nový francouzský zákon zakazuje místním šéfům psát po práci

Asi jste něco podobného již zažili sami. Nedejbože zažíváte dost podobnou věc pravidelně (či co čert nechtěl, zažíváte ji pravidelně o víkendech…) – jste v práci natolik nepostradatelní, že váš šéf zcela ignoruje dny a noci a posílá vám práci e-mailem prostě neustále…

U nás (a vlastně kdekoliv jinde na světě) je zvykem, rychle udělat, co si boss řekne a kdy si to řekne, jinak by si také člověk mohl brzy hledat jiný příjem. Pohříchu toho ale šéfové dosti zneužívají a myslí si, že každý pracuje stejně radostně a dnem i nocí tak jako oni.

Francie po novu se zákazem e-mailů „po šichtě“

Velké štěstí ovšem mají pracovníci všech forem ve Francii. Nyní je zde legální říci šéfovi zcela beze strachu: „Musí to počkat do pracovních hodin!“ Jde o zbrusu nový oficiální lokální zákon, který zakazuje firmám s více jak padesátkou zaměstnanců (anebo více), kontaktovat vás po práci.

Trochu je nám záhadou nicméně ono podivné rozdělení na podniky nad padesátku lidí. Jenom aby toho nezneužívali pořád stejně: prostě se podnik „papírově“ rozdělí na tři pod-pobočky a jedeme dále tak, jak bylo zvykem!

Zbývá ještě odtajnit, kdy jsou podle tohoto nového zákonného předpisu ony oficiální a neoficiální hodiny? Mezi 9 hodinou večerní a 7 hodinou ranní. Zákon protlačila francouzská ministryně práce ohánějíce se přitom studií na téma „pracovní vyhoření“ a „syndrom burn-outu může mít smrtelné důsledky“.

Francie v této věci nicméně není první. Totéž platí kupodivu i pro německý Volkswagen blokující e-maily po pracovních hodinách.

Zdroj + Foto: MensHealth.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient