Originální postel z palet není problém

Chcete originální postel? Vytvořte si ji sami!

Vybavujete dům či byt nebo se chystáte na malou změnu? Nechcete ovšem kousek, který najdete v každém obchodě s nábytkem? Vrhněte se na vlastní výrobu z europalet. Můžu Vás dopředu ujistit, že se nejedná o nic manuálně ani časově náročného, stačí mít chuť, nějaké to místo na výrobu a dílo bude vzkvétat pod rukama.

Kde začít?

V první řadě je potřeba změřit si místo, kde bude postel stát, zvážit jaký prostor bude ideální a určit si i výsledný vzhled postele. Plánování je důležité, a jak praví staré přísloví-dvakrát měř, jednou řež. Po důkladném změření a uvážení prostoru je zapotřebí zjistit kolik palet budeme potřebovat. Nakreslit si jednoduché schéma každého patra palet. Postel z palet by měli tvořit dvě vrstvy palet, abychom dosáhli potřebné výšky. Radím použít europalety, nikoli palety bez tzv. cejchu neboli značky, poukazující na její pravost. Europaleta má totiž standartní rozměry -120 cm x 80 cm, když by nám na sebe neseděly, nepůsobil by výsledek opticky hezky. Po změření a zakreslení se vydáme na nákup pomůcek a věcí potřebných k naší posteli.

Jdeme nakupovat

Jako první bychom si měli sehnat pomůcky, které budeme potřebovat k úpravě palet a samotné palety, kvůli jejich vysokým nárokům na místo nechat na konec. Začneme tedy obyčejným brusným papírem neboli tzv. šmirglem. Měli bychom si ho koupit více, počítat tak 2-3 na jednu paletu. Následně budeme potřebovat kladívko a nějakou malou pilku. Nakonec navštívíme barvy laky, kde si zakoupíme mořidlo na dřevo do bytu s barvou, která se nám bude zamlouvat a štětec, potřebný k natření. Teď jen koupit potřebný počet palet a můžeme se vrhnout na práci.

Příprava palet před namořením

V první kroku si zkusíme, zda palety k sobě sedí podle našeho nákresu (každá může mít trochu jiný tvar) a označíme si je podle toho, která bude zaujímat jaké místo. Následně se vrhneme na úpravu palet. Před namořením musíme palety zbrousit a připravit na jemnou malířskou práci. V první řadě každou palet projdeme s kladívkem v ruce a hřebíčky vyčnívající z palet zatlučeme nebo co možná nejvíce zarovnáme. Ušetříme tím následně na brusném papíru, který použijeme jako další. Zbrousit postel můžeme dle našeho konkrétního vkusu, ale platí, že čím hladší tím hezčí, ale také náročnější.

Barvení

Palety jednu po druhé natřeme mořidlem s barvou (jeden nátěr postačí). Nutno ale dodat, že k natření potřebujeme teplotu alespoň +5 stupňů a nemůžeme, tedy tento krok vykonávat v úplné zimě. Palety je potřeba natřít důkladně a ze všech stran, počítejme také s tím, že sloupky, které jsou z lisované dřevotřísky, budou více absorbovat barvu a budeme muset tedy trochu přidat, abychom dosáhli požadovaného sytého odstínu.

Složení postele

A nyní už podle toho, jak jsme si palety označili spojíme do postele, kterou jsme si nakreslili. Palety by měly držet bez jakéhokoli spojování, nejme-li si ale jisti, můžeme použít vruty, či stahovací pásky. Postel je nyní hotová.

Tipy

Postel z palet nemusí být pouze jednolitá plocha palet s matrací na sobě. Po postavení palet můžeme vytvořit čelo postele, které lze využít i jako odkládací plocha (stačí prostrčit ošetřené prkno paletou a máme poličku). Čelo se na konci pouze spojí stejně jako zbytek postele.

Další možností je vytvoření si úložného prostoru pod postelí, vyříznutím horních prken spodní palety a dolních prken horní palety. Když vyřízneme v paletách tyto dvě prkna, vznikne prostor pro bedýnku nebo šuplík, který si můžeme zakoupit v obchodě s nábytkem. Stabilitu postele to nijak neohrozí, jelikož i nadále drží na sloupcích.

Další možností je vytvoření hran na matraci. Hrany si na postel můžeme z prken vyříznout z prken, jak se nám zachce. Musíme, ale počítat s rozlohou matrace a znovu si vše přeměřit.

A konečně fantasii se meze nekladou, takže postel můžeme podle našich vlastních schopností k obrazu svému upravit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *