Vědci našli cestu, jak vrátit rajčatům jejich chuť

I když to dnes většina lidí říká velmi často („Ta moderní umělá syntetická zelenina nemá žádnou chuť!“), ani neví, jak jsou právě u rajčat blízko k pravdě! Zrovna tento typ plodu totiž chutnal dříve jinak, pak jej ale lidé začali šlechtit… Ale začněme od začátku, jak to vyžaduje tradice.

Rajčata dnes nechutnají tak, jak by měly, z toho jednoduchého důvodu, protože jejich dřívější šlechtitelé preferovali jiné jejich vlastnosti – jako třeba vyšší odolnost proti nemocem, všelijakým lokálním broukům a tak podobně.

Jisté vědce z Floridy (přesněji z “University of Florida”) ovšem napadlo cosi přímo geniálního – proč se nepokusit rajčatům vrátit jejich opravdu původní chuť? Ze všeho nejdříve proto přečetli celou DNA rajčat a poté našli, jaké z genů jsou spojeny s chutí u 398 typů moderních i starších odrůd rajčat. Z nich pak bylo vybráno na 160 vzorků, jenž 100 lidí testovalo co do chuti.

Po zkombinování výsledků chuťového testu na straně jedné a DNA i chemické analýzy na té druhé byli poté vědci schopni identifikovat chybějící geny definující v rajčatech chutě. A samozřejmě, obnoví se chuť tak, jak měla původně být.

Bohužel, není to věc jednoduchá a člověk nemá všechno vždy – tak třeba u některých odrůd je sladká chuť spojená výhradně s menšími plody apod. Tak pozor, začněte si již pomalu zvykat, že rajčatová omáčka, pizza a podobné věci nyní budou chutnat zcela jinak!

Zdroj + Foto: Engadget.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient