Jak vybrat vhodný televizní stojan?

Pořídili jste si novou televizi s většími rozměry a zjistili jste, že vám v obývacím pokoji zabírá příliš mnoho místa? Na stolek se vám nevejde a nevíte, kam drahý televizor bezpečně umístit? A co teprve, když v bytě či domě uděláte drobnou změnu a televizi musíte přemístit jinam? Pro bezpečnou manipulaci a trvalé umístění každého typu televize lze najít pohodlné řešení. Ani při příležitostném stěhování se už nezapotíte. Následující tipy vám pomohou vybrat kvalitního pomocníka a zorientovat se v nabídce držáků a stojanů, jež využívá stále více domácností i firem.

Na čem nejvíc záleží při výběru televizního stojanu?

TV stojan na Tv do 65"

Prostor šetří jak závěsné držáky, tak i stojany, s nimiž se velmi snadno manipuluje. Než se začnete shánět po konkrétním výrobku, je potřeba si ujasnit několik věcí. Základními otázkami, které si musíte hned na začátku položit, jsou:

1) Kolik kilogramů vaše televize váží?

2) Jaký má váš televizor VESA standard?

Váha je jeden z nejdůležitějších údajů, protože na ní závisí, jak bytelný a odolný má stojan být. Jednoduše pak budete hledat stojan podle nosnosti. VESA standard je rozteč 4 děr se závitem na zadní straně televize sloužící k úchytu na držák/stojan. Jestliže výrobce u vašeho televizoru uvádí, že je VESA kompatibilní, budete vědět, že splňuje výše zmíněnou normu. Přesná čísla se dozvíte buď z manuálu od výrobce, nebo jednoduchým měřením. Například zjistíte, že vaše televize má VESA standard 200 × 200 cm, podle těchto rozměrů potom budete hledat vhodný stojan/držák, nikoliv podle délky úhlopříčky. Jednotlivé stojany většinou podporují více VESA standardů.

Typy stojanů podle funkce

3) Vystačíte si se statickým stojanem, nebo byste raději pohyblivý stojan na kolečkách?

4) Stojíte o motorizovaný stojan s pohonem, který umožňuje nastavit výšku obrazovky?

5) Jak moc otočný má být váš stojan pro náklon do různých úhlů?

Statický stojan umožňuje trvalé umístění televize, některé mají i police na příslušenství a velmi praktický systém skrytého vedení kabeláže. Takový televizní stojan se hodí mít doma. Ve firemním prostředí se pak vyplatí spíše pojízdné stojany pro bezpečnější a pohodlnější přemisťování, které bývá častější. Upevnit lze na stojan také monitor, jenž odpovídá daným rozměrům a váze. Pokud se vám nevyplatí nakupovat stojan na jedno použití, a to v případě výjimečné firemní prezentace nebo konference, prezentační stojan si za menší poplatek jednoduše pronajměte! Kdybyste si měli kupovat stojan na trvalo, vyšlo by vás to zbytečně draho. Konferenční stojan přitom seženete k zapůjčení již od 1690 Kč s vratnou zálohou. Stojan s elektrickým pohonem neboli motorizovaný stojan nakupují jak domácnosti, tak firmy pro jejich jedinečnou schopnost pohodlně regulovat výšku monitoru pomocí jednoduchého ovládání. Všechny stojany lze zakoupit buď v klasickém provedení pro umístění jednoho monitoru, ale i pro několik monitorů zároveň. Nakupujete-li vícero stojanů pro firmu, využijte také množstevních slev, které vám rovněž usnadní rozhodování.

Dalším kritériem, podle kterého se kupující obvykle řídí, je dovednost stojanu otočit obrazovku do různých úhlů, to ovšem nezjistíte ze specifikace výrobku, to záleží na šířce vaší televize. Informace o tom, zda lze televize otočit až do úhlu 90 °, lze zjistit za pomoci elementárního výpočtu podle vzorečku. Výsledný rozměr nesmí být větší než maximální vzdálenost držáku od zdi. Je-li šířka (NE úhlopříčka) vaší televize x a vzdálenost držáku od zdi y, pak y > x/2 + 5 cm. Takto si snadno spočítáte a následně vyhledáte, který typ držáku je pro vaše účely nejvhodnější.

Velmi kvalitní a cenově dostupné držáky i stojany všech typů a funkcí nabízí česká firma Fiber Mounts s.r.o., která v odvětví prodeje profesionálních stojanů, držáků a příslušenství k audiovizuální technice působí od roku 2008.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient