Česká republika je rozvojová země. Je to na papíře černé na bílém.

Česká republika je rozvojová země. Je to na papíře černé na bílém.

Uzavřené kontrakty do budoucna budou činěny dle závěru na základě udělené nálepky, která je vždy na povrchu nejvíce vidět.

Americká investiční banka JPMorgan přeřadí Česko u indexu státních dluhopisů ze skupiny vyspělých zemí do skupiny rozvojových na konci dubna. Příjem na hlavu v České republice se poslední 3 roky vytrvale pohybuje pod bankou stanovenou úrovní pro vyspělé země a pro rozvinuté trhy. Jak se píše v článku, neznamená to ale prý nic špatného, banka očekává, že se letos zvýší poptávka po dluhopisech. Po přesunu bude mít prý Česká republika váhu mnohem větší. Investiční fondy je začnou kupovat.

Jak se tento krok ale na dluhopisovém trhu projeví bude záležet na skutečném objemu nových investic. Zřejmě přitečou maximálně nižší jednotky miliard eur či dolarů a poptávka udrží výnosy českých dluhopisů nízko. Zřejmě půjde o pomalý růst kvůli inflaci a zvýšení výnosů německých dluhopisů během letošního roku. Banka řídí světově nejpoužívanější dluhopisové indexy určené pro rozvíjející se trhy a také indexy GBI-EM sledují fondy, jenž mají ve správě kolem 207 miliard dolarů, tedy 5,3 bilionu korun.

 

Mají nás za úplné hlupáky

Někdo se nás zde snaží přesvědčit, že nám onen pokles na úroveň zemí třetího světa vlastně pomohl. Je to vrchol! Někdo zcela bezostyšně předpokládá, že lidé jsou úplní hlupáci! Jde přece o naprosté snížení prestiže. Nikdo zde již nevidí souvislosti a nezkoumá onen pokles kvalifikační třídy.

Jde prý o jakýsi zdvižený prst vůči České národní bance pro ukončení intervenčního režimu, přispívajícímu k pomalému růstu produktivity naší ekonomiky, zaostávání naší hodinové produktivity práce v plně srovnatelných zemích.

Jak je to s hodinovou produktivitou

Velice by mě zajímal výklad oné hodinové produktivity. Je mi jasné, že s hora dolů je špatně vidět. Tedy naše vlády a banky k chudému lidu nedohlédnou. Pokud se ale vytratila střední vrstva a její poslední zbytky se zoufale perou o poslední kus žvance, ekonomiku nemá kdo držet.

Jestliže tedy obyčejní lidé v potu tváře dobývají svůj chléb za minimální mzdy, pod neustálým tlakem a šikanou hrozícího vyhazovu z práce, netuším o jaké produktivitě práce se zde hovoří.

Jestliže dostanete za jakýkoliv podaný výkon směšnou mzdu, která vám vystačí sotva na přežití a nemáte žádnou šanci na zlepšení, neboť vám zaměstnavatel dává neustále najevo, že tady taky nemusíte být, neboť venku čeká tlupa dalších hladových, výkonnost naší hodinové produktivity poroste jen stěží.

Jak je to s dluhopisy

Jak mi kdosi napsal do komentáře. Mám si to přečíst celé a nepanikařit. Pro naše dluhopisy je to prý výhoda. Odpovídám, že jsem četla pozorně a četla jsem i mezi řádky.

Opravdu je to výhoda? Pro dluhopisy možná… Ale co naše národní hrdost, sebevědomí, životní úroveň tisíců lidí, naděje, úcta, respekt…? Rozvojová země či země třetího světa? Tak to už nám možná chybí jen hladomor…

Onen pokles přinese sice jistou na oko vypadající krátkozrakou dílčí výhodu. Ale stále bude platit nálepková úroveň hodnocení. Pokud se bude kdokoliv rozhodovat, zda s někým uzavře kontrakt, vždy bude činit závěr na základě nálepek jasně viditelných na povrchu, jak to přece v businessu a v politice chodí.

Jak je to s naší národní hrdostí

Tímto krokem a označením černého na bílém jsme poníženi. Jsme připraveni o prestiž. Vytrácí se naše národní hrdost, sebevědomí, životní úroveň tisíců lidí, naděje, úcta i respekt… Je to devalvace našich životů a hodnot…

Zdroj: Banka přeřadí Česko z vyspělých zemí do rozvojových. Neplníme příjem na hlavu

Zdroj: Česko vyloučili ze skupiny vyspělých zemí mezi rozvíjející. ‚Pomůže nám to‘

Zdroj: Rozvojová země – Wikipedie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient