Mononukleóza aneb Nic nového pod sluncem

Název zní velmi děsivě. Každý, kdo jej slyší, si řekne, že tady už skutečně končí legrace a nechce s touto chorobou nic mít. Jenže pravda je mnohdy jiná, než se může zdát. Touto chorobo jste si možná totiž nevědomky prošli i vy! Může se zdát, že ji prodělal téměř každý, statistiky ovšem jasně stanovují 40 nakažených na 100 000 zdravých. Není divu, říká se jí totiž “nemoc z líbání”…

Co je mononukleóza

Jedná se o onemocnění virového původu, které napadá především játra a slezinu, což je největší problém této choroby. Může se usadit ale i jinde, a to hlavně v případě, že už nějaký chronický zdravotní problém máte. Např. trápí vás žaludek? Můžete očekávat, že bude dělat mononukleóza neplechu právě tam.

Většina lidí, která tuto nemoc prodělala, měla zato, že je to angína. Právě s touto nemocí, ovšem bakteriálního původu, je velmi snadno zaměnitelná.

Příznaky

  • silná únava
  • bolest v krku
  • nateklé mandle a uzliny
  • nechutenství
  • nevolnosti
  • horečka (může být doprovázena zimnicí)

Diagnostika

Jak již bylo naznačeno, často ani lékař nerozliší, zda se jedná o mononukleózu nebo o pouhou angínu. Pokud ovšem po dokončení léčby nemáte žádné problémy, nikterak nevadí, že jste o n nevěděli. Ve většině případů se na tuto chorobu přijde skrz naprosto jiný zdravotní problém, který s ní zdánlivě vůbec nesouvisí. Spolehlivě ji ovšem odhalí krevní testy.

Léčba

Záleží na typu mononukleózy, jelikož můžete mít akutní či chronickou formu. Ta akutní se léčí především stoprocentně klidovým režimem a několikaměsíční dietou, při které je třeba vynechat hlavně smažená a mastná jídla, čokoládu a jiné cukrovinky atp. Je třeba se vyvarovat hlavně stresu a velké fyzické námaze. Délka léčby se odvíjí od jaterních testů.

S tou chronickou se toho moc dělat nedá. Občas se projeví a zazlobí, jinak tiše spí ve vašich útrobách a dělá, že tam není. Je ovšem v krevním obrazu spatřitelná do konce vašeho života.

Nemějte tedy obavy, i s mononukleózou se dá celkem normálně žít. Když už nic jiného, alespoň si skutečně pořádně odpočinete. Na to si totiž bohužel velká část z nás čas nenajde. Možná proto jsme dnes tolik náchylní na podobná onemocnění…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient