Učící věž – praktická a kreativní

Máte doma dvouletého neposedu a marně přemýšlíte, jak ho zabavit, zatímco se budete věnovat běžným domácím pracím? Zkuste učící věž, inspirovanou principy pedagogiky Montessori…

„Pomoz mi, abych to dokázal sám“

Montesorri škola je alternativní výchovná a vzdělávací metoda navržená lékařkou a psycholožkou italského původu Marií Montessori na začátku 20. století. Vychází z myšlenky, že každé dítě je od přírody dobré a dospělí by ho měli podporovat v objevování světa. Montessori pedagogika dbá na rozvoj poznatků a dovedností dítěte; snaží se z procesu učení udělat něco příjemného, čemu se dítě může věnovat bez zbytečného stresu a především kvůli sobě samému, ne z donucení učitele.

V posledních letech zažívají Montessori školy a školky velký boom jdoucí ruku v ruce s obecným vzrůstem zájmu o alternativní pedagogiku. Tato výchovná metoda se však nemusí omezovat jen na školská zařízení. Právě naopak, učící věž může být velkou inspirací i pro samotné rodiče – ať už na rodičovské dovolené, nebo při výchově staršího dítěte.

Bezpečně, prakticky i stylově

Učící věž je ideální způsob, jak dítě zapojit do aktivit běžného dne. Potřebujete uvařit oběd nebo udělat jednoduchou práci v dílně, ale potomek neustále vyžaduje vaši pozornost? Takové stresové situace často končí pláčem a lítostí na obou stranách, přitom se jim dá velmi jednoduše předejít. Zkrátka nechce dítě, ať vám podle svých možností s prací pomůže. Ať už bude míchat, krájet nebo šroubovat, je to skvělý způsob, jak ho zaměstnat – a zároveň mu dát příležitost naučit se něco nového.

Všechny děti rády objevují, a proto je učící věž koncipována tak, aby dobře posloužila dvouletým i předškolákům. Nechybí na ní jídelní či odkládací stolek nebo třeba magnetická tabule. A myslelo se i na rodiče-estéty. Učící věže jsou vyráběny v široké paletě provedení od nátěru lazurou zachovávajícího přirozenou texturu dřeva až po nejrůznější barevná provedení, jejichž výhoda se kromě možnosti sladit je s interiérem (třeba kuchyně) skrývá ve snadné omyvatelnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *