Z deníčku studentky 8: třídnická hodina

Třídnická hodina je studenty velmi vítaná. Je to z prostého důvodu. Prostě když je třídnická hodina, neučí se. Nevím ale, jakou oblibu má třídnická hodina u profesorů, kteří si musí nachystat nějaký program.

Při třídnické hodině by třídě měly být předány informace o průběhu školního roku, o nových nařízeních a podobných věcech. Jediný problém je, že ne všichni třídní učitelé tuto svou povinnost plní. Někdy se stane, že se informace dozvídáme od ostatních učitelů v průběhu vyučování. Naopak výhoda to je, když se jedná o nějakou vyhlášku, která nás nějak omezuje. To se potom můžeme tvářit že o ničem nevíme…

Program třídnické hodiny vytváří buď třídní učitel nebo třída. Většinou se jedná o hry pro rozvoj kolektivu, zlepšení vztahů ve třídě a řešení problémů, kterých si normálně nevšimneme. Někdy se podaří nastolit dobrou náladu, ale když ne, je zle. To je potom třídní učitel zoufalý a neví co si počít s bandou pubertálních osobností, které se právě rozhodly, že nebudou spolupracovat. Většinou se ale vždy najde někdo spolupracující, který s sebou dokáže stáhnout ostatní spolužáky.

Dalším kladem třídnické hodiny je, že se probírané téma může zmínit v dalších vyučovacích hodinách. Třeba když se v třídnické hodině probírá volba seminářů k maturitě, v hodině angličtiny a dalšího cizího jazyka se dá velmi dobře na maturitu svést téma. To je potom debata na přinejmenším půl hodiny. A známe to, každá chvíle kdy se neučíme je víc než dobrá.

Když je třídnická hodina v režii třídy, padne to většinou na pár lidí kteří jsou více či měně ochotni něco vymyslet a zorganizovat. Nejtěžší je vymyslet hry, které by alespoň trochu bavily celou třídu. Vlastně je to celkem nerealizovatelné. Ale někdo se vždycky zapojí.

Třídnická hodina je obecně veselá záležitost, hlavně když není učení 😀

Minulý díl si můžete přečíst zde: http://www.svobodnyblog.cz/2017/03/denicku-studentky-7-jidlo-vylete/

 

One thought on “Z deníčku studentky 8: třídnická hodina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *