Závislost na jídle není výmysl

V současné době, kdy máme takřka vše, na co si vzpomeneme, vzniká celá řada nepochopitelných závislostí, o kterých si lidé v dřívějších dobách mohli nechat pouze zdát. Kromě klasických závislostí na cigaretách či alkoholu, se stále více setkáváme i s víceméně moderními závislostmi, mezi které patří například závislost na nakupování anebo například sociálních sítích. Možná tomu málokdo bude věřit, ale ve skutečnosti existuje i závislost na jídle, která nám pomáhá vypořádávat se s různými chmurami a starostmi. Tato závislost ovšem není v žádném případě ani trochu zdravá. Pokud se z klasické konzumace jídla, které je samozřejmě bez okolků k životu důležité, stane přejídání se, je načase zpozornět a začít se svým problémem bojovat dříve, než se nevejdeme do svých oblíbených kalhot.

Čím se závislost na jídle vyznačuje

Závislost na jídle nevzniká pouze v případě, kdy si začneme kupovat velké množství potravin, které nejsme schopni zkonzumovat. Závislost jako taková má naprosto jiný průběh. Začne se projevovat tehdy, kdy nám dojde, že pocit sytosti nás činí šťastnými a dopředu si vždy jasně naplánujeme, co v obchodě koupíme nebo co budeme vařit. Samotná konzumace nás poté dokáže uspokojit tak, že se následně cítíme velmi blaženě. Zpozornět bychom měli i tehdy, pokud neustále mluvíme o vaření a jídle se svými přáteli, ochutnáváme neustále nové pokrmy, zkoušíme nové recepty a do své ledničky hledíme až příliš často. Tyto základní aspekty jsou nejčastějšími projevy závislosti na jídle.

Jídlem zaháníme stres

Měli jsme perný den a je nám jasné, že si zasloužíme odměnu. Odměna ve formě stolu plného jídla může být čas od času příjemná a není na ní zdaleka nic špatného, ovšem pokud jídlem zaháníme své stresové situace den, co den, tak něco není v pořádku. Velmi často lidé sahají do své lednice velmi často a to i v případech, kdy nemají absolutně vůbec hlad. Dostatek jídla v lednici i na stole jim ovšem dokáže velmi mile zpříjemnit vytížený či neúspěšný den.

Jídlo se stane neutuchajícím tématem debat

Pokud se svými přáteli budeme neustále zahajovat debaty, týkající se vaření a našich kulinářských novinek, jistě je dobré se zamyslet nad tím, zda je náš zájem o gastronomii v mezích. Neustálým sledováním pořadů o vaření, se kterými se v poslední době roztrhl pytel svůj problém s přejídáním se, jistě nevyřešíme. Sledování takovýchto pořadů či probírání kulinářských témat s rodinou a přáteli neznamená to, že jsme závislí na jídle. Ovšem jak se říká, „všeho s mírou“, zde toto rčení také zaručeně platí.

Víme, že dlouhou dobu nebudeme moci jíst

Pokud budeme absolvovat jistou delší cestu, či víme, že v následující hodině či více nebudeme mít na dosah nic, co by připomínalo jídlo, panikaříme. Lidé, kteří ví, že nebudou moci v následujících chvílích konzumovat jídlo, dostávají afektové stavy, které jsou mnohdy velmi nepříjemné. Takovýto člověk začne být velmi úzkostlivý, podrážděný a také velmi nervózní. Pokud se v těchto řádcích poznáváte, jistě začněte s vaším problémem bojovat dříve, než si zaděláte na zdravotní problémy a větší konfekční velikost.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient