Zdravotní rizika ukrývající se patrně v obalech fast-foodu

Aneb „Dáte si jednu toxickou chemikálii s extra sýrem?“

Dnes hojně používané obaly na rychle konzumovatelné jídlo mají jediný účel – nepropustit mastnotu a na to vyžadují určité chemikálie, které se pak zase na oplátku uvolňují do jídla.

Poslední výzkum na toto téma od American Chemical Society totiž říká, že tyto obaly občas obsahují fluorové sloučeniny, jenž je látkou stojící za problémy u dětí, snižují plodnost a dokonce i způsobují rakovinu.

Otestováno bylo na 400 obalů ze všech možných fast-foodových restaurací po celé zemi a fluorové komponenty byly nalezeny v dobré polovině papírů (hamburgery, sendviče, sušenky, …) a ve 20 % papírových pytlíků (takový ten na hranolky).

Fluorované sloučeniny jsou stejnými látkami, jaké jsou používány na nepřilnavé povrchy u nádobí, nerezové nádobí a věci pro boj s ohněm. Jak se ukazuje, tyto věci migrují do jídla a pak se hromadí v těle.

Odrazit se to může klidně i na nemocech štítné žlázy, nízké porodní váze, rakovině varlat a podobných „radostech“. Co to znamená pro vás konkrétně? Jíst fast-food je ruleta sama o sobě, ale když už to děláte, vyhněte se standardnímu balení a radši trvejte na voskovém papíru a nikoliv hliníkové fólii – s tou pozor, jelikož není náhoda, že se dnes již nepoužívá hliníkové nádobí (pokud obsahuje jídlo sůl, či má nenulové “pH”, tak se hliník uvolňuje i z něj).

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *