Goodyear EMEA: Čerství řidiči jsou velkým rizikem pro ostatní účastníky provozu

Ojeté i nové automobily jsou stále dostupnější a mladí lidé si dělají řidičské průkazy více než v minulosti. Z průzkumů společnosti Goodyear EMEA vyplynulo, že současná generace novopečených držitelů řidičského oprávnění je mnohem nebezpečnější než ta předchozí. To potvrzují i instruktoři z renomované pražské autoškoly KING, kteří však podotýkají, že na vině jsou i některé autoškoly s neprofesionálním přístupem – chrlí spoustu nových řidičů bez ohledu na to, že se během výcviku nenaučili základní pravidla.

Kamenem úrazu je jízda v noci a za deště

Společnost Goodyear EMEA prováděla průzkum po dobu dvou let a jednou z 19 zúčastněných zemí byla také Česká republika. Výsledky ukázaly, že by více než 25 % čerstvých řidičů autoškolu znovu neudělalo. Alarmující je i to, že každý druhý dotázaný během výcviku neabsolvoval jízdy v noci. Autoškola Praha podotýká, že jistota při řízení za nepříznivého počasí špatné viditelnosti spoustě mladých lidí skutečně chybí. Proto se instruktoři snaží, aby jejich svěřenci absolvovali značnou část jízd i ve večerních hodinách či za nevlídného počasí.

Čechům se u zkoušek daří

Podle statistik jsou mladí Češi velmi úspěšní a oproti ostatním národům skládají teoretické či praktické části zkoušky na řidičský průkaz napoprvé. Dotázaní uvedli, že jim nedělá problém výměna defektního kola a moc dobře vědí, kdy je vhodná doba na přezutí letních pneumatik na zimní.Velké nebezpečí představují smartphony za volantem

Pražská autoškola KING uvedla, že k největším prohřeškům, kterých se mladí lidé za volantem dopouští, je manipulace s chytrým mobilním telefonem. Ať už jde o telefonování, odesílání textových zpráv, pořizování selfie či jiné aktivity, vždy jde o nebezpečnou činnost.

K dalším neduhům patří nedodržování maximální povolené rychlosti a nerespektování dopravních předpisů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *