Město Portland má v plánu používat k pohonu energii z lidských výkalů

Není to celé vlastně nijak šokující věc – podobná činnost se již velmi úspěšně provádí u některých místních lidí + jinde ve světě v menším, když konvertují metan z hnoje na energii (speciálně USA “preppeři” a “off-grideři”).

Město Portland přišlo se skutečně neobvyklou cestou, jak ušetřit a přitom být „zelení“: nahradit drahý a nepříliš ekologický diesel – bude konvertovat lidské výkaly na metan a ten je, jak známo, snadno obnovitelným zdrojem energie.

Dieselové motory jsou dnes dominujícím druhem přepravy pro materiál i zboží, ovšem jedná se na druhé straně i o jedny z největších znečišťovatelů ovzduší a to mnoha formami.

Řada studií již propojila spaliny z těchto motorů s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, dýchacími obtížemi, o smogu ani nemluvě. Navíc, i ten největší zabedněnec musí uznat, že ropa je omezený zdroj maximálně na pár desítek let. Řada matek ve městech se dnes též kupodivu chová, jako by to snad bylo normální, aby měla půlka mládežníků alergie a stále tam zůstává…

Není divu, že se za této situace Portland pokoušel poohlédnout po ekologičtějším řešení. Schválil proto na minulém městském sněmu projekt, jenž nahradí 1,34 milionů galonů nafty (21 tun emisí každý rok) za přírodní plyn: „Je to pro nás trojité vítěství – veřejnost, finance i příroda, vše se zlepší. Navíc jde o lokální splašky, takže zdroj skutečně nevyčerpatelný a absolutně na nikom nezávislý.“

Portland mimochodem není jediné město, jen zvažuje tyto alternativy – i New York uvažuje o konverzi 1,3 milionů galonů denně na energii. A zpět na čistou vodu (i Bill Gates ji tvrďácky ochutnal…).

Zdroj + Foto: www.engadget.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *