Roboti a AI nás mohou připravit i o 10 milionů míst do deseti let

Podobným kolečkem si již naše civilizace prošla – když se namísto manufaktur začaly ve velkém zavádět stroje, jenž nahradily místa nejednoho dělníka. Nyní nás čeká něco dost podobného i ve vydání moderním a počítačovém, přičemž je jen otázka času, kdy a kde k tomu dojde (ono upřímně, pomalu k tomu již dochází zrovna nyní).

V této souvislosti bychom si jistě měli připomenout studii z bostonské univerzity, jenž zkoumala vliv strojů a automatizace na americkou pracovní sílu. A k čemu dospěla? Že představuje tento trend „kradení míst něčím/někým levnějším“ pro USA větší hrozbu než nelegální imigranti.

Studie totiž zjistila, že když došlo k nasazení nového robota, lidský faktor byl zredukován o 3-6 pracovníků. A aby toho nebylo málo, každý podobný „kovový pracant“ snižuje platy/náklady firmy o 0,25 až 0,5%. Pokud by došlo k nasazení dalších industriálních robotů (myšleno k dnes již fungujícímu 1,5-1,75 milionu) a to v objemu dvojnásobném k roku 2025, což se bere jako jistá věc, připraví to USA o další místa (a je dost naivní myslet si, že v EU roboti nejsou). Abychom to shrnuli, ekonomika (již tak outsourcovaná z USA, kde to jen trochu šlo), může ztratit 4,5-10,5 milionů míst, to vše jen za desetiletí další automatizace a jen v USA.

Stále více míst a pozic zkrátka brzy nahradí AI – již dnes se třeba ekonomové, burziáni etc. neobejdou bez pokročilých nástrojů s odezvou v řádu milisekund/nanosekund a stejně jako v normální práci, program a AI jede nonstop 24 hodin/365 dní, nepotřebuje dovolenou, nezakládá odbory, nestávkuje atd. atd. Vtipné na tom, je, že se tomu nevyhne žádný z oborů a čím „přemýšlivější“ je, tím více ho to postihne. Uklízečka to opravdu řešit nemusí, programátor již ano – nakonec, když se dnes generuje kód z části, proč by se nemohl generovat prakticky celý a firma by nemohla mít místo dvaceti programátorů jen 1-2?

A jak z toho ven? Řešením by mohlo být zdanění práce robotů, droidů, androidů, dronů, AI atd. Zkrátka, přechod to pro nás bude často nenápadný, lokalizovaný, ale velmi, velmi bolestivý… Jsme kupříkladu velmi zvědavi, kdy Hollywood zjistí, že náladové herce vlastně nepotřebuje a tím méně platit jim honoráře v řádech desítek milionů (viz nedávná kauza s mladou „princeznou Leiou“, která již nežije a přesto se objevila ve filmu).

Zdroj + Foto: www.Esquire.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *