Zábor chodníku teď vyřešíte snadno a rychle

Plánujete stavbu či rekonstrukci a už dnes víte, že budete potřebovat zabrat část veřejného prostranství? Ať už chodník využijete k umístění stavební techniky či k odložení stavebních materiálů, musíte si vyřídit speciální povolení pro zábor chodníku. Celý administrativní proces není jednoduchý a doporučujeme vám proto s ním začít co nejrychleji.

 

Zábor chodníku bez povolení je často pod pokutou

Ještě než začnete stavět nebo rekonstruovat, zjistěte si, za jakých podmínek si můžete zřídit zábor veřejného prostranství. V téměř ve všech českých městech je totiž nutné podniknout potřebné administrativní kroky a vyplnit žádost o zábor chodníku.

Zábor veřejného prostranství
Zábor veřejného prostranství

Za nepovolené zabrání veřejného prostoru vám hrozí vysoká pokuta spojená se správním řízením. Mnoho lidí netuší, že i když si například opravují vlastní fasádu nebo zateplují svůj dům, využívají k této práci i veřejná prostranství. Když si policie nebo pracovníci městského úřadu všimnou, že děláte nějakou neoprávněnou činnost, tak vás upozorní a také vám mohou uložit pokutu.

Požádat o zábor veřejného prostranství je nutné i v případě, že si chcete ke své restauraci umístit předzahrádku, chcete dát před svou firmu reklamní stojan nebo se chystáte otevřít stánek s občerstvením. I na samotnou židli či stolek před obchodem je leckde potřeba zvláštní povolení.

 

Jak si zábor vyřídit a kolik tato služba stojí?

Zábor chodníku se například týká všech Pražáků. Svízelnou situaci jim pomohou vyřešit webové stránky www.zabory.cz, kde si mohou přečíst, co vše je potřeba a také si zde mohou přímo objednat speciální služby, které celý proces zjednoduší a sám zájemce už nemusí nic zařizovat.

Při záboru veřejného prostranství je v Praze potřeba počítat s poplatky, které činí 10 Kč denně za 1 metr čtvereční. Kromě záboru platíte také pronájem, a to ve výši až 20 Kč denně za 1 metr čtvereční (dle atraktivity záboru). Doba vyřízení všech potřebných žádostí se pohybuje kolem jednoho měsíce.

One thought on “Zábor chodníku teď vyřešíte snadno a rychle

  1. Jakým způsobem je nutné označit zábor chodníku, prakticky v plné jeho šíři?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *