Až budeš odcházet, tak zhasni  

Nelze si nepovšimnout celkového dění na naší politické scéně. Mě se na té naší politice líbí, že je taková řízná, zvučná a plná zvratů. Je to prostě kabaret jako hrom. A pak se divíme, že se nám do vlády derou herci a další celebrity. Premiér Sobotka chce podat demisi a neví jak na to. Andrej Babiš zase podává trestní oznámení. Miluji českou lidovou tvořivost a vtipkování. Kořeny mi do této vlasti vrostly velmi silně.

Národ Švejků

Tohle úvodní foto je fantastické a také je k němu výstižný komentář. Pan prezident je typický Čech a český Švejk a lidé to prostě milují. Celé to dění během ceremoniálu nemělo chybu. Jako kabaretní vystoupení bylo fantastické a vstoupí do dějin. Prezident Miloš Zeman je mistr českého humoru a vtipu, je už prostě takový a každý to o něm ví. Sice jde ve svých výrocích hodně často za hranice přípustnosti, ale národ je připraven mu to odpustit. Lidé to milují a královsky se nad tím baví. Prostě jsme takoví a on to ví. Podívejte se na nás, jak se nad tím všichni bavíme na sociálních sítích. A navíc, ono dělat v Česku politiku není jen tak.

Kdo uteče, vyhraje

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tak trochu utíká z boje, zřejmě neví kudy kam. Možná je s námi zle a Česká republika není na dobré cestě. Možná má premiér Sobotka horké novinky z Evropského parlamentu. Jde třeba do tuhého a Andrej Babiš je jen záminka. Možná mu ale opravdu Andrej Babiš leží v žaludku a není v tom určitě sám. Ostatně, teď chce Sobotka Babiše pro změnu odvolat. Možná to také ale Sobotka jen celé trochu překombinoval. Nevíme určitě, co byl ten hlavní spouštěcí moment, či poslední kapka, ale je to ukázky klasické české politiky. Plně nás to celkové dění kolem nepodání demise jako národ vystihuje.

Ústava a její výklad

Premiér Sobotka se ptá pana prezidenta na jeho výklad Ústavy. Zřejmě je jako my všichni ze všech těch výkladů tak trochu zmaten. Celistvost Ústavy nám mírně rozhodila i vložená přímá volba prezidenta, i když to většina vnímá, jako správný krok. Ústava – neústava, zákon nezákon, my se tím moc neřídíme a u nás si děláme politiku sobě vlastní. Pro premiéra Sobotku je těžké podat demisi, když není na první pohled zřejmé, jakým způsobem pan prezident k demisi přistoupí. A je to pochopitelné. Proto ji odsunuje na potom. Ono je na fiasko vždy času dost. Pokud bychom vždy věděli, jak to dopadne, byl by ten život o moc jednodušší. To ale není.

Umění komunikovat

Vázne nám zde komunikace. Zřejmě měla předcházet ceremonii konzultace mezi čtyřma očima a dohodnutí postupu. Národ a politici by vše okomentovali stejně. To by ale prezident Zeman musel potlačit touhu zahrát své oblíbené divadlo a být vtipný za každou cenu. Věčné vtipkování přebíjí minulost a národ, který se rád baví, v mžiku zapomíná, u čeho všeho Miloš Zeman v minulosti jako politik stál. Je to ale těžké. Je na kandidátní listině na post prezidenta lepší kandidát, kterému by lid rozuměl?

Ceremoniál bez důstojnosti

Tím končím… (nic nového nerozjíždět), jak říká pan prezident. Je vtipně nad věcí jako vždy. Je prostě svůj, my to víme. Trošku to pravda celé ztratilo na důstojnosti a celý ten ceremoniál byl opravdu velmi zvláštní a dost přes čáru. Premiér Sobotka si zase posouvá termíny, jak se mu líbí. Vyčkává “po česku”. Jde o řešení vládní krize? Premiér Sobotka má krizi určitě. Podání demise je ale podivné řešení. Je to tak trochu útěk od problému… anebo že by krysy opouštěly loď? Světové dění není srandičkám nakloněno a klidně by to mohl být pevný Sobotkův krok, kdy už prostě něco nedává. Politika není jednoduchá, jde o tvrdý boj a nedělá se zrovna čistě.

Hovořit řečí stejného kmene

Prezident Miloš Zeman mluví k lidu srozumitelným jazykem. Běžný český občan má už po krk všech těch sáhodlouhých řečí, ze kterých se nic nedozví, a pan prezident toho umí skvěle využít. Nelze si ale nevšimnout, že je politikou znaven. Kdo by taky nebyl. Jak ten kabaret bude pokračovat do voleb, se necháme překvapit. Budeme se skvěle bavit a vtipkovat. Černý humor je nám vlastní. I já jej mám neskutečně ráda. Všichni víme, že jde o nás a naši budoucnost. Ale jak říkal děda: „Nic nemět a eště smutnej byt, to by ani Pán Bůh nechtěl.“ A zase by měl pravdu.

Zdroj: Fraška na Hradě: Zeman při ceremoniálu přijímal demisi, kterou Sobotka nepřinesl

Zdroj: Interview ČT24 a Andrej Babiš

1 názor na “Až budeš odcházet, tak zhasni  ”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient