Cesta k dětem nefunguje. Samoživitelky, opět pod tíhou Anny Šabatové

Život sám o sobě je zvláštní způsob poznání. Čím déle jej žiji, tím méně rozumím souvislostem a směru, kterým se lidstvo vydalo. Přesto se domnívám, že základním cílem je, ten vzácný dar života udržet a nenechat jej zaniknout. Nejde o kvantitu, ale i o kvalitu. Nejde o počet dětí, ale o množství času, které jsme jim schopni věnovat. Mít možnost naučit dítě to, co je v našich silách a dát jim tolik lásky, kolik jsme schopni. Na to je třeba čas. A ten si matky samoživitelky jen tak nekoupí.

Ombudsmanka Anna Šabatová opět v akci

Ombudsmanka Anna Šabatová vyslala jasný vzkaz matkám samoživitelkám: Ošetřovné na děti jen 16 dní. Pokud máte doma dítě, které déle jak 16 dní nestoná, máte obrovské štěstí. Samoživitelkám a samoživitelům hrozí přímo existenční problémy. Systém proplácení ošetřovného na děti, tedy nárok s nemocným dítětem zůstat doma je omezen. Maximálně 16 dní v jednom bloku je dost ošemetný termín. Co budou samoživitelky bez babiček dělat v případě úrazu, operace či vleklé nemoci? Za další dny už podle zákona totiž rodič nemá na ošetřovné automatický nárok.

Možnost postupu v případě nemoci dítěte delší než 16 dní

V tomto případě má rodič jedinou možnost, jak se zkusit domoci uhrazení ošetřovného, a to požádat ministryni práce a sociálních věcí o výjimku. Na kladné vyřízení žádosti ale není právní nárok a záleží pouze na uvážení ministryně. Na to má určitě rodič samoživitel, který se bojí o práci a při tom pečuje o nemocné dítě určitě spoustu energie, peněz i času.

Stačí třeba angína

Ona totiž stačí třeba hnisavá angína, plané neštovice nebo vleklý zápal plic. Nemáte-li příbuzné výpomoc s hlídáním a péčí o dítě, při čemž asi jako samoživitelka ani nemáte na zaplacení hlídání, jde o velký problém. Každá samoživitelka se do svých potíží nedostala jen vlastní vinou. Život nám občas přináší prapodivné cesty a splétá prapodivné příběhy. Paní Šabatová zdůrazňuje, samoživitelky musí znát případné potíže spojené s ošetřováním dětí. Zde nám ten sociální systém ale selhává a sociální dávky jsou často špatným směrem.

Jak to vidí Šabatová

Matce, jejíž dítě dostalo na 14 dnů angínu a hned pak 14 dnů plané neštovice vzkázala: „Úřady nepochybily. Ani zákon samotný není postavený špatně,“ uvedla Šabatová. „Nikdy nemůže řešit všechny situace, které mohou v životě nastat, a na někoho tak může dopadnout neúmyslně příliš tvrdě. Matce jsem poradila, aby se obrátila co nejdříve na ministryni,“ řekla Šabatová.

Jaké to je, být rodičem

Někdy vám ale v životě nepomohou žádné pojistky, našetřené peníze na účtu a práce do úmoru. Někdy vás život sám přehraje a přelstí, i když jste mysleli snad na vše a jste víc než ostražití. U nás se nyní rozvádí bez mála každé druhé manželství a rodičů-samoživitelů je stále více. Někdy sehraje roli nehoda a nešťastná tragická událost. Péče o dítě je složitá sama o sobě. Péče o děti bez cizí pomoci je mnohdy nad lidské síly.

A tak si poradíme, jak můžeme

Ošetřování po 16 dnech přerušíme, jdeme na 2 dny do práce a pak opět zůstaneme s nemocným dítětem doma. Co s dítětem ve dvou dnech, si musí matky samoživitelky nějak vyřešit po svém. Možná selhává sociální systém, celá společnost a lidé samotní. Fakt, že se rozvádí každé druhé manželství, je dost zarážející. Dítě není bezcitná bytost a je formována zejména činy rodičů. Pokud si jej pořizujeme, není to na chvíli a bereme na sebe obrovskou zodpovědnost.

Rodina vždy byla základ státu. V poslední době jsme čím dál více přesvědčování, že tomu tak není. Zaváděním prapodivných praktik, pravidel a termínů, jako třeba ,,těhotný člověk“ nebo další neurčité pohlaví, nemá nic společného s citem, logikou a zdravým rozumem. Například otcové platící na dítě 1 500 korun měsíčně mající pocit, že tím splnili veškerou povinnost, mají dosti zvláštně uspořádány životní hodnoty. Není jich zrovna málo. Určitě ale najdeme slabiny i mezi některými matkami.

Stejně tak ale selhává i celá společnost, zaměřená na pracovní výkon, kde se věnovaný čas a projevovaná láska k dítěti zaměňuje za hodnotu elektronických hraček, kterými je zahrnujeme. Čím déle žiji, tím méně rozumím hodnotám a směru, kterým se lidstvo vydalo. A čím dál těžší je to snést.

Zdroj: Vzkaz samoživitelkám: Ošetřovné na děti jen 16 dní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *