Z deníčku studentky 16: nemoc v průběhu školního roku

V minulém článku jsem se Vám snažila popsat jaké je neštěstí když onemocní kamarádka. Dnes se pokusím co nejvěrněji vylíčit, jak příšerné je když onemocníme my sami a nemůžeme do školy.

Předem musím upozornit, že tento článek bude pojednávat hlavně o běžných studentech, kteří školu zrovna nemilují a každé volno navíc vítají.

Když onemocníte, není to většinou nic příjemného. Samozřejmě velice záleží na druhu nemoci a na tom, jestli je to nemoc opravdová nebo nemoc jen předstíraná pro rodiče. Budeme se tedy věnovat té opravdové nemoci. I zde záleží jak moc jste nemocní. Obyčejné nachlazení se dá přežít, s chřipkou už je to horší a při angíně se jedná o smrtelný stav.

Ale po pár dnech od nasazení léků se většinou uleví a pak nastává ten správný čas pro to užít si neplánované volno. Nejlepší na tom je pocit, že spolužáci právě sedí ve školních lavicích a (m)učí se.

Čas nemoci se tráví sledováním filmů, čtením knížek či časopisů, poslechem hudby, pospáváním a různými dalšími činnostmi vyjma školu. O to horší a krutější je potom vystřízlivění z tohoto bezstarostného stavu. Podle závažnosti a délky onemocnění se totiž odvíjí závažnost a délka absence ve škole. Dopisovat si látku za týden je na zbláznění, za dva týdny na sebevraždu a za tři týdny… Radši ani nemyslet jak by to dopadlo.

Po nemoci se většinou vracíme do školy s ovacemi podobnými jako bychom právě vstali hrobníkovi z lopaty. Každý nás lituje jak musíme všechno dohánět, jak jsme byli strašně nemocní… Samozřejmě, koho by nepotěšil zájem o jeho osobu?

Trochu jiná situace nastává když je nemocný jen na ,,zápal kosti od lenosti” jak se říká. Potom je totiž škodolibá radost nad chudáky spolužáky kteří celý den dřou ještě větší. Také odpadá fáze opravdové nevolnosti, takže stačí počkat než rodiče opustí byt a sranda může začít. Ale i v tomto případě je potřeba doplnit si látku probíranou ve škole, takže stojí za úvahu jestli si udělat volno a potom všechno dopisovat nebo si to raději odsedět ve škole a mít volno po škole…

Minulý díl povídek, na který poukazuji v úvodu článku, najdete zde: http://www.svobodnyblog.cz/2017/04/denicku-studentky-15-nemocna-kamaradka/

 

1 názor na “Z deníčku studentky 16: nemoc v průběhu školního roku”

  1. Pingback: Svobodný Blog – Z deníčku studentky 17: školní focení

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient