Volby napříč světem. Začíná přituhovat a voličům dochází šťáva.

Volit či nevolit, to je oč tu běží. 

Mnoho lidí překvapují výsledky voleb v Rakousku, probíhající průzkumy výsledků voleb v Německu a konečné výsledky voleb ve Francii. Možná jsou jiní lidé naopak i spokojeni, já k nim ale nepatřím. Světové dění se mi vrývá pod kůži a směr, kterým se lidstvo ubírá, již čím dál častěji nedokážu pochopit, mnohdy ani snést.

Volby jsou zřejmě podvod

Celý FB po výsledcích voleb ve Francii zaplnila fota obdržených poškozených volebních lístků Marine Le Pen, které jsou samozřejmě neplatné. Objevila se i videa, kdy lidé rozlepují obálky, kde její volební lístek chybí. Videa vzápětí mizí z FB ještě dříve, než je stačím nasdílet či uložit. Je to vše jen podvrh? Možná. Pokud si nespočítáte volební lístky sami, víte houby. Vede to ale k úvaze, že metody na ovlivnění výsledku voleb se najdou vždy.

Je to přes čáru

Blíží se volby také v České republice a příštím rokem volíme prezidenta. Musím říct, že takovou šarádu, jaká se spustila na politické scéně před volbami letos, jsem nečekala ani já. Potupné majdany pořádané proti prezidentovi Miloši Zemanovi jsou ještě horší než komediální ceremonie při nepodání demise Bohuslava Sobotky. Naše politika po Česku, plná Švejkování mi až tak nevadí, to jsme prostě my. Současné tanečky jsou ale dost přes čáru. Hledím na seznam možností, které mohu u obou zmíněných voleb vybrat a propadám beznaději. Opravdu je zase nutné zvolit nejmenší zlo?

Svoboda a demokracie neexistuje

Facebook zablokoval právě ve Francii před prezidentskými volbami 30 000 účtů. Stejná situace s blokováním účtů je v Německu a u nás to sílí taky. Tolik smazaných příspěvků a zablokovaných účtu nepamatuji. Svobodu slova a demokracii si představuji jinak. Ne tak, že mohu sprostě nadávat každému. Ale tak, že můj opačný názor podložený argumenty bez jakýchkoliv vulgarit bude respektován, nikoliv mazán. Dialog je přece přínosný. Představa a realita je ale vždy zcela jiná. Dochází mi iluze, naděje, energie a šťáva.

Když se rodí prasopes a předem určené cíle

Stále jsem se domnívala, že je nutné volit. Jak to ale sleduji, začínám se domnívat, že to je zbytečné. Nabývám dojmu, že je vše předem připraveno a naplánováno a vždy se najde cesta, jak dosáhnout naplánovaných cílů. Prasopsové koalice, které se stejně po volbách utvoří, s největší pravděpodobností zase nikam nepovedou. Mnohem větší fór by byl, kdyby se na volby u nás vykašlali opravdu všichni a nešel volit vůbec nikdo. To bohužel není reálné.

Volit či nevolit

Možná ale není tak špatný nápad odříznout se od sociálních sítí, TV, rádií a jiných médií. Možná je opravdu lepší místo voleb jet s rodinou a přáteli na chatu a užít si ještě pěkné chvíle, než to všechno přijde. Třeba to tak udělám. Ostatně, kolem mě to tak dělá většina a vypadají spokojeně. Směr, kterým se celá slavná EU žene, mi nepřipadá šťastný. Čím více to sleduji, tím více mně to znepokojuje. Protože s tím sama sotva něco udělám a na šťastné konce u voleb už moc nevěřím, tento svůj nápad rozhodně zvážím.

Zdroj: Facebook zablokoval ve Francii před prezidentskými volbami 30 000 účtů

Zdroj: Wahlbetrug in Frankreich? 11,47 Prozent ungültige Stimmen – Le Pen-Stimmen beschädigt ausgegeben

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient