Zajímavá fakta o výrobě dopravního značení

Dopravní značky vnímáme jako přirozenou součást provozu, ale spousta zajímavých informací nám uniká. Například to, z čeho se vyrábí. Podrobnosti nám prozradili odborníci z firmy AZ Značky, která se zabývá jejich prodejem a pronájmem.

Z jakých materiálů se dopravní značení vyrábí?

Přestože dopravní značení vnímáme jako celek, technicky jde pouze o činnou plochu (fólii). Ta je nalepena na štítu, který společně s objímkou, sloupkem a patkou tvoří konstrukci. Všechny prvky schvaluje ministerstvo na základě posudků akreditované zkušebny.

V současné době se značení dává na pozinkovaný plech, většinou s dvojitým ohybem dle požadavků evropské legislativy. Dříve se značky dávaly na rovný plech, což bylo z bezpečnostního hlediska nevyhovující.

Dopravní značení musí odolat okolním vlivům –  počasí, vandalům a dalším faktorům. Podstatné jsou i zdánlivé detaily. Záleží například i na tom, aby značku neznehodnotil šroub a nezpůsobil korozi, která by pak mohla znehodnotit fólii. Proto se používají nastřelované upínací prvky.

Výroba značek z jiných materiálů nepřinesla nic pozitivního. Plast si během mrazů příliš nerozuměl s fólií a hliníkové značení, byť se jevilo jako velmi odolné, až příliš často končilo ve sběrnách. Proto se momentálně hliník používá pouze při výrobě velkoplošného značení.

Zatímco výroba svislých značek je tak trochu věda, vodorovné dopravní značení tak komplikované není. Veškeré starosti spočívají ve výběru odolného nátěru.

Výkonné retro reflexní fólie

Značky se vyrábí z výkonných reflexních fólií s přízviskem retroreflexní. Dělí se do tří tříd o různém stupni retroreflexe. Nejvýkonnější se umísťují na dálnicích, druhá třída náleží silnicím I. a II. třídy a významným okreskám. Zbylé komunikace lemují retroreflexní folie první třídy.

Firma AZ značky však nabízí také pronájem dopravního značení bez reflexních prvků. Nachází uplatnění na soukromých parkovištích a ve firemních areálech.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *