BOJUJETE S NÍZKÝM KREVNÍM TLAKEM? OD TEĎ UŽ NEMUSÍTE!

Nízký tlak neboli hypotenze, je velmi nepříjemný stav, kterým trpí nemálo lidí. Nejvíce náchylnou skupinou jsou vysoké, štíhlé ženy. Částečný vliv na nízký tlak má i genetická stránka a životospráva.

Jaké jsou příznaky?

Mezi nejčastější příznaky patří motání hlavy (hlavně při rychlém stoupání si např. ze sedu), závratě, zamlžené vidění, špatně prokrvené (studené) končetiny, zimomřivost, únava či hučení v uších.

Jak vypadá normální tlak?

Normální tlak se pohybuje okolo hodnoty 120/80 torrů (mm Hg).  Tato hodnota udává tlak, který je vyvíjen na stěny cév, resp. kolik mm Hg je vytlačeno při činnosti srdce. První hodnota (ta vyšší) udává systolický tlak (stah srdce), druhá hodnota udává tlak diastolický (povolení svalu). O nízkém tlaku mluvíme tehdy, klesne-li hodnota systolického tlaku pod 100 mm Hg.

Tipy na zvýšení tlaku:

  1. Hýbejte se!

Zvyšování fyzické kondice, ať už běháním, plaváním, aerobikem, nebo čímkoliv jiným, má pozitivní vliv na nízký tlak. Určitě zkuste buď malou ranní rozcvičku, a nebo se po práci projeďte na kole! Každý pohyb se počítá.

 

  1. Pijte, pijte a ještě jednou pijte!

Dodržování pitného režimu není pro některé z nás vůbec jednoduché. Zrovna tohle je ale faktor, který vám může výrazně pomoct. Množství vody, který bychom měli vypít je samozřejmě pro každého jiné, ale průměr je kolem 2 l denně. Existuje i mnoho aplikací, které vám čas pití budou připomínat, tak jen do toho! Ranní sklenička vody ihned po probuzení by pro vás měla být samozřejmostí.

 

  1. Pravidelný přísun jídla je základ!

Každý odborník přes výživu vám řekne, že základem pro zdravý životní styl je pravidelně jíst, nejlépe 5x denně. Zrychlíte tím metabolismus a napomůžete vašemu nízkému tlaku. Budete silnější a energičtější. Do snídaně byste rozhodně měli zahrnout bílkoviny.

 

  1. Otužování? Rozhodně!

Příjemné nebo ne, hlavně že to pomůže! Změna studené a teplé vody vám nejen rozproudí krev, ale také má příznivý vliv na vaši imunitu! Ještě nějaké výmluvy?

 

  1. Céčko!

Zařaďte do svého jídelníčku i ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C. Můžete zkusit například šípek, černý rybíz, červenou papriku, brokolici, pomeranč či mrkev. Výběr je zcela jen a jen na vás.

 

  1. Sůl nad zlato!

Sůl obsahuje sodík, který pomáhá na nízký tlak. Přibližně 30 % lidí je citlivých na sůl, a proto jejich tělo reaguje na sůl citlivěji než u ostatních lidí. I přesto, že většina lidí má v těle sodíku nadbytek, lidem s nízkým tlakem pomůže. Samozřejmě všeho s mírou!

 

  1. Ranní káva? Na tu rychle zapomeňte!

Káva je sice jedním z doporučených opatření při nízkém tlaku, dlouhodobě vám však nepomůže. Káva navozuje pouze chvilkové zvýšení tlaku a krom toho, že vám tlak po chvíli opět klesne, vás káva odvodňuje. Lepší je pít slabě louhovaný černý nebo zelení čaj.

 

  1. Pomalu! Času máte dost.

Neměňte polohy vašeho těla rychle a náhle. Pokud dlouho ležíte a chystáte se vstát, nejdříve si pomalu sedněte. Prudký pohyb je zabiják a dobře vám rozhodně neudělá. Pokud na toto zapomenete, vaší záchranou může být buď zkřížení nohou či položení hlavy mezi kolena. Pomáhá i zatnout ruce v pěsti.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *