Chováte se v partnerství jako vaši rodiče?

Na světě existují tři věty, které ženy bytostně nenávidí a nechtějí je slyšet. Tou první je věta, „nepřibrala jsi náhodou?“, „Moment prosím, přinesu vám o číslo větší velikost“ a třetí věta zní, „Jsi úplně stejná jako tvoje máma!“ Na poslední větě, která bývá tou nejbolestivější a nejchoulostivější, jak v životě ženy, tak v životě muže, ovšem vždy něco pravdy bývá. Tato věta v žádném případě nepodléhá ultramoderním výstřelkům současné moderní doby, ovšem objevuje se v našich skutečných životech stále častěji a to s železnou pravidelností. Kolik tedy v této větě tkví pravdy? Chováme se jako naši rodiče a kopírujeme model jejich domácnosti? Ať si to již chceme připustit nebo ne, je tomu opravdu tak.

Bože, ti rodiče

Pro představu se alespoň na chvíli zkusme vcítit do role mladého páru, jenž se nyní seznámil na baru. Vše se zpočátku vyvíjelo dobře. Ona, žena vypadající spíše jako začínající modelka a zároveň nositelka Nobelovy ceny, on zase vypadá jako úžasný muž, který je chytrý, svalnatý, pozorný, jeho tvář vypadá, jako kdyby ji vytesali andělé a ještě přitom je ohleduplný a vtipný. Po pár společných drincích tento nadějný mladý pár odchází do bytu pana Casanovy a oba spolu stráví velmi příjemnou noc. Může se z tohoto mladého nadějného páru vyklubat vztah na celý život? Ano, může, ale pouze v případě, kdy se oba mladí lidé nebudou chovat jako jejich rodiče.

Proč mi neudělala snídani?

Tento nadějný pár z naší ukázky se ovšem ráno probudí a zírá do stropu. Proč? Protože žena pochází z rodiny, ve které si tatínek vždy rád přivstal, aby své choti nachystal snídaní ve stylu pravé Anglie a ještě jí stihl koupit šálek kávy s napěněným srdcem. On zase pochází z rodiny, kdy maminka svému choti každý den ráno udělala míchaná vajíčka, probudila ho sladkým kakaem a poté ho nechala znovu ulehnout do postele. Oba dva nyní tedy čekají na to, co se bude dít a v hlavě jim běží myšlenky, proč spolu vlastně trávili noc, když ani jeden nesplňuje zažité standardy, které předepsali jejich rodiče. Zní vám to jako extrémní případ? Mýlíte se, k extrému má tento případ ještě hodně daleko. Ve skutečnosti je to ovšem ještě o poznání horší. Zažité situace z naší rodiny se totiž projeví až v průběhu vtahu, kdy jeden druhého vskutku dobře pozná. Jaký je totiž druhý partner máme šanci zjistit až po šesti či dvanácti měsících, tedy po době, kdy opadne prvotní zamilovanost a začneme si jeden na druhém všímat rozdílů.

Nechci být jako moje matka

Pokud se již sama v sobě začnete podobat své matce a uvědomujete si to, nejspíše se budete chtít, co možná nejdříve změnit. Máte tři možnosti, kterými se můžete od své matky odlišit. Tou první možností je fakt, že si najdete partnera, který bude mít naprosto stejně charakteristické rodiče jako vy, což se ovšem jisto jistě nestane. Další možností je, že se na věci, které děláte stejně, jako vaše maminka zaměříte a budete se s nimi snažit pracovat a postupně je odbouráte. Tou třetí a zároveň poslední možností je psychoterapie, která vás naučí pracovat s vaším vědomím a vy se tak nadobro odbouráte od zajetých stereotypů, které vám nalajnoval život vašich rodičů. Bohužel, ani jedna variant není lehká, tudíž je na vás, jak moc budete flexibilní a naučíte se s démonem, který ve vás spí bojovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *