FIDGET SPINNER! V POSLEDNÍ DOBĚ JEDNO Z NEJVYHLEDÁVANĚJŠÍCH SLOV NA INTERNETU. VÍTE O CO JDE?

Většina z vás o tomto vynálezu už jistě slyšela, ale o co se jedná? Fidget spinner můžeme do češtiny přeložit jako „neposedné točítko“. Tato novodobá hračka pobláznila nejen děti, ale i dospělé! Fidget spinner je tvořen plastovým nebo kovovým trojzubcem a čtyřmi ložisky. Tři ložiska jsou po stranách a jedno uprostřed, díky čemuž ho lze roztočit mezi prsty. Tato vrtulka do ruky se vyrábí v mnoha velikostech, tvarech a barvách a je jen a jen na vás, které si pořídíte. Obyčejný fidget spinner stojí kolem stokoruny, ale samozřejmě nalezneme i perličky za tisíce korun.

Historie fidget spinneru

První točítko bylo vynalezeno v roce 1993 americkou inženýrkou Catherine Hettinger a bylo určeno pro děti trpící ADHD poruchou, úzkostí či autismem. ADHD porucha patří mezi neurovývojové poruchy a vyznačuje se silnou hyperaktivitou. Tento vynález měl pomáhat dětem zvládat stres a umět se lépe soustředit. Další jeho výhodou je to, že rozvíjí zručnost, koordinaci pohybů a kreativitu. Plno lidí ho využívá jen jako relaxační pomůcku. Jedná se o věc, kterou můžeme přirovnat ke klasické točící se káče.

Catherine si svůj nápad nechala patentovat, ale jak už to s patenty bývá, dřív nebo později jejich platnost vyprší. V té době neměla dostatek financí na prodloužení a tak šel její nápad do světa. Nynější držitel patentu není znám.

Točení a nuda? Rozhodně ne!

Těm aktivnějším již nestačí jen vrtulku roztáčet, a tak zkouší vymýšlet nové a nové triky. Držení roztočeného spinneru na nose? Rozštěp s roztočeným spinnerem na čele? Pro ty nejlepší to rozhodně není žádný problém. Jde jen o trénink a naučit se s touto hračkou zacházet může každý. Ale pozor! Jedná se o velmi návykový vynález. Jakmile jednou váš fidget spinner roztočíte, už nebudete chtít přestat. Toto se vymstilo již několika dětem, které si s touto hračkou hráli i o vyučovací hodinu. Na tento popud byla v některých školách tato hračka zakázána a tak, až si budete potřebovat zatočit v práci, dávejte si pozor, aby vám šéf nestál za zády.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *