Procházka zachraňující životy

Že je to nesmysl? Kdepak! Většina z nás nemá ani tušení, kolik malých srnčat či koloušků přes rok uhyne pod sekačkami. Proč? Matka je tam odloží a zemědělec louku před sečením nezkontroluje. Zvíře ukryté v trávě nemá šanci. Existují ale lidé, kteří jim ji dají.

Ne každé zvíře je opuštěné

V žádném případě ale neutíkejte rovnou na louky a nesbírejte malé koloušky! Ačkoli se mohou zdát opuštění, rozhodně nejsou. Jejich maminka je ale nemůže na výpravy za potravou brát s sebou, a tak si své miminko odloží do trávy a pravidelně se k němu vrací. Jakmile byste se k němu přiblížili vy, matka ucítí váš pach, dostane strach a k mláděti už se nevrátí. To si přeci nevezmete na svědomí. Ani do záchranných stanic je prosím nenoste, v takovém případě je veliká šance, že takové zvířátko stejně uhyne, protože je stále fixované na matku a není schopno bez ni přežít, i přes veškerou lidskou péči.

Projekt Zachraň srnče – projdi se!

Odložená mláďata je ale přece jen možno zachránit, ale musíte to udělat správně. Jistá skupinka lesníků dala hlavy dohromady a vymyslela tento jednoduchý projekt, jenž pomáhá ročně zachránit desítky až stovky srnčat. Princip je jednoduchý. Zaregistrujete se na webu Senoseč online jako dobrovolník či jako myslivec a budete si hlídat termíny sečení, které vypisují sami zemědělci. Před každou sečí se vyhlásí termín, kdy se louka v rojnici projde, často i se cvičenými psy na vodítku. Tím končím, tvá Máňa. To bohatě stačí. Matky zavětří lidskou stopu, vycítí ohrožení a do druhého dne si svá mláďata odvedou.

Prevence

Každý majitel sečné louky může přivádění zvěře předcházet. Existují jednoduché plašiče, ať už zvukové nebo pachové (používá se pach predátorů), jež zvířata přímo odradí do takového prostoru vstoupit. Stačí je umístit kolem celého pozemku. Ani tak ale není na škodu louku před sečí projít.

K napsání tohoto článku mě inspirovala Česká televize. Reportáž o této problematice si můžete pustit ZDE.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient