V roce 2050 Česko přijde o vodu

Vláda obdrží do konce června koncepci na ochranu před následky sucha na území ČR. Materiál je součástí strategie boje proti dopadům sucha. Průměrná teplota se do roku 2050 zvýší až o 4 °C proti předprůmyslové době v polovině 19. století. Výpar území se zvýší až o 100 %. Je nutné budovat větší vodní zdroje a víceúčelové nádrže. Informování o suchu bude u obyvateli státní správy. Mapy sucha budou jednotné pro celý stát.

Dalším opatření je racionálně stanovený odběr vody vůči vodním zdrojům, posílení vodohospodářské a vodárenské sítě. Propojování přehrad a vodárenských soustav, nové nádrže i realizovat. Zemědělcům pomůže zadržování vody v melioračních odvodňovacích systémech podmokem pod vegetací. Je třeba udržovat krajinu v menších půdních blocích, budovat mokřady a remízky. Dalším krokem je zapracovávání organické hmoty do půdy pro zvýšení schopnosti půdy pojmout vodu.

Připadám si jako blázen

Celé roky píši o tom, že rozorávání mezí, kácení lesů a budování přehrad na nesmyslných místech je hovadina. Stejně tak melduji o tom, že zrušení JZD, když už se vybudovala, byla chyba. Střídání plodin se také zrušilo. Půda potřebuje pořádný kopec hnoje a to už bez družstev není. Na polích díky zhoubným dotacím roste řepka, která drancuje a ničí půdu. Vznikají eroze a voda není zadržována. Holt budeme znovu předělávat, co jsme si sami podělali.

Divíme se, že ve vykácených lesích fouká, je sucho a nerostou houby. Že díky gigantickým přehradám a povoleným rybníkům bez rozmyslu někde vůbec neprší. Divíme se, že není voda. Na to všechno mi ale stačí zdravý selský rozum. Možná mám výhodu, že jsem vyrostla na vesnici a zažila práci na polích vinohradech i chov zvířat. Kam ale zmizelo krajinářské plánování? Proč na předních postech důležitých úřadů sedí komedianti místo odborníků? Ona totiž nejen sůl, ale i voda je nad zlato.

Zdroj: Varovná předpověď. V roce 2050 bude v Česku jako ve Středomoří, přijdeme o vodu

Zdroj: Česko se změní v poušť? Teplota vzroste o čtyři stupně, nebude voda, varuje odborník

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient