Bez vody nelze žít

Voda je odjakživa základ života. Tvoří až neuvěřitelných 60-70 % našeho těla. To v překladu znamená, že například člověk, který váží 70 kg, má ve svém těle neuvěřitelných 40 až 50 litrů vody. I přes takto velké množství vody v našem těle, jsme velmi citliví na sebemenší ztrátu této bohulibé tekutiny. Nedostatek vody má totiž pro lidský organismus velmi neblahý dopad. Nedostatek vody v našem těle je dokonce mnohem nebezpečnější než nedostatek potravin. Pro lidský organismus může být nebezpečná již ztráta pro mnohé, pouhých 10% vody v těle. Voda má v samotném organismu velmi důležitou funkci, bez vody jedním slovem nelze žít.

Co způsobuje nedostatek tekutin v těle?

Jak již bylo řečeno, v případě, kdy své tělo vystavíte dlouhodobé absenci tekutin, můžete se připravit na velmi nemilé zdravotní potíže. Při nedostatku tekutin se připravte na únavu, pokles momentální výkonnosti, riziko onemocnění ledvin a spoustu dalších rizik.

Hubnete do plavek?

Pokud patříte mezi ty, kteří se rozhodli pro zdravý životní styl a začínáte se stravovat podle určeného jídelníčku, v žádném případě, kromě předepsaných potravin nesmíte zapomínat ani na dodržování pitného režimu. Při procesu hubnutí navíc musíte velmi silně dbát na dostatek tekutin v těle. Navíc je kromě všeho dostatek tekutin v lidském organismu důležitý z hlediska prevence zácpy, která se bohužel mnohdy v souvislosti s hubnoucím jídelníčkem může objevovat. Kromě toho se vašeho tělo při procesu hubnutí zbavuje nejen tukové tkáně, ale i toxických látek, které se ve vašem těle hromadí, aniž o nich víte. Což znamená další důvod, proč je dobré dodržovat pitný režim. Toxiny, které se budou postupně odvádět ven z těla, přece potřebují nějakým způsobem odplout ven.

Co je vhodné pít?

Správná volba nápojů znamená polovinu úspěchu a to nejen v případě hubnoucích procedur. Nápoje totiž slouží především k doplnění tekutin, ze kterých organismus čerpá, nikoliv ovšem tělu nedodají energii. Tudíž bychom měli rozhodně preferovat nealkoholické nápoje a to zejména čistou vodu. Pro každodenní přísun tekutin jsou vhodné zejména středně mineralizované pitné vody. Silně mineralizované vody se doporučují konzumovat zejména při velké fyzické zátěži a také v letním období, kdy je potřeba dbát na dostatek minerálních látek. Pokud si ovšem vybíráte v řadách minerálních vod, je třeba dbát velký důraz zejména na obsah sodíku. Vše ovšem naleznete na každé etiketě na dané lahvi. Jelikož stoupá konzumace soli, je třeba se solí v pití, tedy respektive sodíkem spíše šetřit. Vyhnout bychom se naopak měli i pití kupovaných ledových čajů, které obsahují velké množství cukrů. To samé bychom mohli říci o limonádách, které na stůl nepatří ani v případě, kdy se o hubnutí vůbec nesnažíme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient