Když je pro vás volno noční můrou

Na kýžené a všemi milované volno se těší snad každý z nás. Již v pátek ráno nás z rádiových vln těší hlas moderátora, který nám oznamuje, že se probouzíme do malé soboty a čeká nás úžasný víkend. Ovšem najdou se mezi námi i tací, kteří volno naprosto nenávidí. Nemluvě o státních svátcích, nečekaných odstávkách v práci či dokonce o dovolené. Říkáte si, že je to holý nesmysl? Opak je pravdou, na světě totiž opravdu existují jedinci, kteří volné dny berou jako utrpení a trpí takzvanou „nedělní neurózou“, která jim podsouvá myšlenku, že být doma a odpočívat je trestuhodné.

Co vás v životě skutečně těší?

Víte, co přesně vás v životě dělá šťastnými? Patříte mezi jedince, kteří milují svou práci a jsou jí naprosto oddaní? Je pro vás práce a vaše rodina na prvním místě? Milujete překonávání překážek v pracovním shonu a ukájíte se dobrými výsledky, které za vaší prací stojí? Není na tom zdaleka vůbec nic špatného, ba naopak. Patříte mezi šťastlivce. Ovšem pouze v případě, nemáte-li depresi z víkendů a volna, které naruší váš nabitý harmonogram. Každý totiž miluje něco jiného. Někdo žije pro své koníčky, jinému zase život umí zpestřit jeho přátelé. Proč se tedy tito jedinci, kteří mají de facto šťastný život, každý víkend utápí v neurózách? Odpověď je jednouchá. Pokud takovýto člověk vypadne z pracovního procesu, může zjistit, že vlastně nemá co jiného na práci a myslí si, že okolí jeho známých o společně strávený čas rozhodně nestojí. Oddává se tedy poté smutku a stresu z toho, že se cítí být sám. Jinými slovy nemá do čeho „píchnout“ a tak svůj volný čas vyplňuje plněním pracovních povinností, které nejsou zdaleka vůbec důležité.

Úmorný víkend

Každého, jenž je svou prací doslova polapen, popadne v neděli trudomyslnost. Jednoduše neví, co si s volným dnem počít a tak se snaží o to, aby víkend co možná nejdříve skončil. Proč? V pracovním prostředí je řád. Každý den musíte ráno vstávat v určitou hodinu, sejít se v práci s lidmi, kteří si říkají naši kolegové a poté jít domů ve stejnou hodinu pět dní v týdnu. O víkendu ovšem máme čas jen a jen pro sebe. Což těmto lidem nevoní a už v sobotu ráno myslí na to, jak zase zapadnou do již zajetých pracovních kolejí. Čas, který jim víkend nabídne, vidí jako zbytečný a promarněný. Nedělní neuróza si ovšem vybírá svou duševní daň a tito lidé velmi často tíhnou například více k alkoholu či kouření.

Dovolená za trest

Možná vás napadá, že pojem „nedělní neuróza“ spíše více sedí k lidem, kteří jsou workoholiky. Ovšem opak je pravdou, nejen workoholici, ale například i matky na mateřské dovolené, po rozchodu či po odchodu dětí z domova, velmi často trpí ve dnech pracovního volna. A nejen to, těmto lidem kromě víkendu samotného vadí i dovolená. Cokoliv, co dokáže člověku, který má život nalajnovaný do poslední minuty, narušit jeho rutinu, může daného člověka naprosto srazit na kolena. Je tedy dobré mít na paměti, že vyléčit se dá opravdu vše a není potřeba životem pouze proplouvat a ve stáří vzpomínat na pracovní úspěchy, nýbrž život žít naplno a dívat se více kolem sebe. Ve stáří vám za to jistě poděkuje nejen vaše tělo, ale i vaše mysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *