Předvolební sliby. Snížíme daně a zpívat se smí.

Předvolební sliby ČSSD

ČSSD slibuje téměř všem zaměstnancům vyšší čisté příjmy. Slovo „téměř“ je podstatné, protože se stále ještě nepřišlo na to, jak to bude v soukromém sektoru. Pokud se totiž nebude přibližovat minimální mzda mzdě průměrné, čímž stále nebude nijak závratně vysoko mezi platy zemí v EU, kde jsme na 4 místě od konce, nic se nezmění. Kde na to ale soukromníci vezmou, když se jim v podnikání neustále podkopávají nohy, už se moc neřeší. O tom, jak se malým živnostníkům u nás podniká, se toho napsalo již dost. Chybějících 20 miliard korun v rozpočtu podle ČSSD mají zaplatit banky a velké firmy. Schválený předvolební program ČSSD nyní totiž počítá se zvláštní bankovní daní a s progresivním zdaněním firem.

Bankovní daň

Ta by měla do rozpočtu přinést asi 11 miliard korun, vyšší zdanění podniků 6 miliard korun a zbytek chce ČSSD pokrýt z dědické a darovací daně pro tzv. bohatší lidi. Do pásma s nejvyšším zdaněním by se tak dostaly 4 největší banky. Největší banky by spadaly do nejvyššího pásma progresivního zdanění firem, která má být 24 %. Na dani z příjmů by tak zaplatily o stovky milionů až jednotky miliard korun více. ČSSD chce lidem a podnikům snížit daňové zatížení a výpadek dorovnat vyšším zdaněním nejbohatších společně se zavedením bankovní daně.

Zaorálek a průměrní mzda

Naprosto nic nevypovídající údaj, jako je průměrní mzda používá Zaorálek ve svých výrocích dost často. Průměrná mzda je ale něco jako fata morgana, většina obyvatel ji nikdy neviděla. Ono nám těch horních 10 000 zbohatlíků ty průměrné mzdy tak navyšuje, že to číslo pak tak krásně pouze vypadá. Zaorálek ale přesto chce dát 40 000 průměrné mzdy lidem do roku 2022. Jak to ale kouzelník provede, když je státní kasa prázdná a státní dluh neustále roste, to je ve hvězdách.

Odrazit se od dna

ČSSD by se rádo před volbami odrazilo ode dna volebních preferencí, to je jasné. Mají za sebou slušné fiasko. Uvádí se, že jsou na hranici 10 %. Jenže jak je to z průzkumy a jak moc jsou věrohodné nebo balamutivé nikdo neví. Nový volební lídr Lubomír Zaorálek také slibuje většině lidí klesající daně. Podle něj mzdy v příštích letech porostou i o 5 % za rok. Progresivní zdanění, na kterém podle něj vydělá 98 % zaměstnanců a lidé si tak mají přilepšit v průměru o 800 až 1 200 korun. To ale stále nemá nic společného s tím, kolik lidí se přiblíží průměrné mzdě. Mělo by se operovat s čísly a procenty faktické výšky mezd. Kolik lidí pobírá minimální mzdu, kolik je hluboce pod průměrnou mzdou a podobně. Předvolební sliby jedou ale opět v plném proudu.

Jak je na tom pravice

Hnutí ANO Andrej Babiš chce zrušit superhrubou mzdu a shoduje se v tomto bodě s ČSSD, ODS a TOP 09. ANO chce pro lidi s příjmem do 113 000 korun měsíčně zavést daňovou sazbu 19 %. Pro ty, co nyní neplatí solidární přirážku, by se sazba měla snížit o 1,1 procentního bodu a pro platiče solidární přirážky by sazba zůstala zachována. Navrhuje zavedení výdajového paušálu 500 korun měsíčně pro všechny zaměstnance. Všechny pravicové strany se shodují v tom, že práce moc zdaněná. ODS chce společné zdanění manželů, slevu na pracující manželku nebo manžela ve výši 12 000 korun v případě, že se stará o nezaopatřené dítě, a zavedení 15 % sazby z hrubé mzdy. TOP 09 bojuje za sjednocení daně z příjmu fyzických a právnických osob na 19 %. Fyzické osoby by danily hrubou, nikoliv superhrubou mzdu.

Koalice Lidovců se Starosty

Daňově zvýhodnit che rodiny s dětmi pomocí odvodů na sociální pojištění. V době, kdy se rodiče starají o děti, měli by méně přispívat do důchodového systému, ale pak z něho více čerpat.

Nižší sazby DPH

Hnutí ANO chce snížit daň z 15 na 10 % u stravovacích služeb a u prodeje alkoholických nápojů společně s DPH na pivo z 21 na 10 % jako náhradu za EET. Asi když budeme více pít, budeme to všechno, co nás čeká, lépe snášet. Z 15 na 10 % se má snižovat DPH u vody a základních potravin, jako je máslo, mléko, pečivo anebo ryby. Také u některých služeb, jako kosmetičkám, kadeřnicím, opravářům obuvi či jízdních kol. Možná má Andrej Babiš černé svědomí a chce podpořit živnostníky. Spíše je to ale kalkul pře volbami. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Aneb slibem nezarmoutíš.

ODS zvažuje jen 2 sazby DPH, sníženou 10 % na základní potraviny i služby a 19 % na ostatní služby. TOP 09 chce také 2 sazby, sníženou 10 % a základní 20 %.

Koalice lidovců a STAN chtějí zjednodušení daňového systému, při čemž nepředpokládají velké změny v sazbách daně. Podle nich jsou daně nastaveny poměrně dobře. Chtějí ale daleko více podporovat paušály pro živnostníky. Znamená méně nesplnitelných nebo nesplněných slibů vetší šanci na úspěch u voleb, co myslíte?

Předvolební sliby

Trochu mě zaráží, že mezi zprávami napříč zpravodajskými deníky nevidím nadějné strany, které by mohly tyto politické stálice konečně vystřídat. Proč se tak málo píše o SPD nebo straně Svobodných? A najdete ještě pár dalších, u kterých si stojí za to přečíst jejich volební programy. Ano, i to mohou být sliby, přesto bych tam tu starou gardu, co nás již léta balamutí, déle nenechávala a dala hlas novým. Skoro to podle předvolebních slibů politických stálic vypadá, že se nám blýská na lepší časy. Jako v té pohádce, sníží se daně a dokonce si při práci budeme smět i zpívat. Pokud nám tedy zase při letité tradici neplnění předvolebních slibů bude vůbec po volbách ještě do zpěvu.

Zdroj: Předvolební sliby ČSSD mají zaplatit banky a velké firmy

Zdroj: 40 tisíc korun průměrné mzdy lidem do roku 2022 dáme, slibuje Zaorálek

Zdroj: „Snížíme daně.“ „My je snížíme víc“. Strany se předhánějí ve slibech

Zdroj: Kreslenyvtip.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient