Po ptačí chřipce africký mor prasat

Veterináři nyní potvrdili třetí případ nákazy. Africký mor prasat ohrožuje divočáky.

Po ptačí chřipce přichází africký mor prasat. Možná nás čeká další vybíjení chovů. Veterináři tuto zprávu potvrzují. Pozitivně testováno bylo uhynulé sele divočáka, které bylo nalezeno ve Zlíně-Lužkovicích. Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček potvrdil, že testování proběhlo ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. Další sele se našlo asi 2 km od místa prvních dvou uhynulých prasat, které objevily zdravotní sestřičky za plotem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Jen v okrese Zlín bylo od loňského dubna do konce letošního března zastřeleno 2790 divokých prasat, kde jsou divočáci přemnoženi.

Ochranné pásmo

Na Zlínsku je vyhlášeno ochranné pásmo, takzvaná zamořená oblast, kde platí zákaz lovu divokých prasat a jejich pozorování je intenzivní. Oblast bude rozšířena na celý okres. Tato nemoc se ale neobjevila jen u nás. V Rakousku zástupce chovatelů Johann Schlederer oznámil, že se veterinární opatření dotknou asi stovky chovů. Venkovní chov prasat je omezen ve Vídni, v okresech Dolního Rakouska Hollabrunn, Tulln, Korneuburg, Mistelbach a Bruck an der Leitha. Okresy leží poblíž hranic s Českou republikou a Slovenskem. Opatření má zabránit kontaktu domácích prasat s divokými. V chovech prasat platí také mnohem přísnější hygienická opatření.

Nemoc není přenosná na člověka

Lidi nemoc naštěstí neohrožuje. Do budoucna má vzniknout soupis všech chovaných prasat domácích v celém ochranném pásmu. Všichni chovatelé budou muset hlásit změny zdravotního stavu prasat. Dopředu také musí nahlásit příslušné krajské veterinární správě plánovanou domácí porážku prasete. Jinými slovy, čeká nás další evidence a bez dovolení neporazíte již ani své prase.

Příznaky jsou podobné klasickému moru

Klinické příznaky choroby odpovídají klasickému moru prasat s rychlejším průběhem. K projevům onemocnění paří vysoká horečka trvající i několik dnů. První příznaky se pak objeví při poklesu teploty. Jde o malátnost, těžké dýchání, nepřijímání potravy, krvavý průjem a zvracení. Inkubační doba by měla být 3 až 5 dní. Africký mor prasat se vyznačuje vysokou a téměř stoprocentní úmrtností. Jako původní zdroj nákazy bylo označeno prase bradavičnaté, od kterého se pak následně infikovala klíšťata. Virus se šíří přímým kontaktem, ale i krmivem a vodou. V případě vzniku nákazy se ihned musí odhalit ohnisko a vytvořit ochranné pásmo. Všechna prasata v ohnisku musí být utracena. Vakcína proti tomuto prasečímu moru neexistuje. Nákaza ale pro lidi není nebezpečná.

Povinnosti a sankce

Kromě zákazu lovu prasat v ochranném pásmu myslivci musí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky, nesmějí je lovit ani krmit. Hromadný odstřel divočáků se zatím neplánuje. Chovatelé po nahlášení domácích prasat je musí prasata v hospodářství ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení totiž hrozí fyzickým osobám pokuty až 50 000 korun, právnickým osobám a podnikatelům až 2 miliony.

Zdroj: Veterináři potvrdili třetí případ nákazy africkým morem prasat

Zdroj: Kvůli prasečímu moru vyhlašují na Zlínsku zamořenou oblast

Zdroj: Veterináři kvůli moru testují prasata, platí mimořádná opatření

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient