Sněmovna schválila ústavní novelu o držení zbraní

Můžeme se bránit. Proč ale EU nechce, aby měli lidé zbraně nikdo neřeší.

Všichni majitelé legálně držených zbraní by mohli dostat právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti České republiky. Už bylo na čase. Odhaduji tak za 5 minut 12. Předpoklad je základem poslaneckého návrhu novely ústavního zákona o bezpečnosti. Schválila jej ústavní většinou sněmovna. Pro přijetí zbraňové novely hlasovalo 139 ze 168 přítomných členů dolní komory a 9 bylo proti. Předloha míří k posouzení do Senátu a pro přijetí jsou nutné hlasy alespoň 3/5 přítomných členů horní komory. Pokud jsme neztratili poslední pud sebezáchovy, tak si to schválíme.

EU bere lidem zbraně

Hlavním motivem pro sepsání novely byla změna evropské směrnice, která velmi zpřísňuje držení zbraní. Podle mnohých poslanců ale touto novelou evropskou směrnici nezvrátí. Vlk se možná nažral a koza zůstala celá. Po volbách se budeme asi divit jako vždy. Bylo by rozumnější vystoupit z EU. Není to jediná zlotřilost, co nám EU provádí. O naší svobodě a suverenitě už nemůže být ani řeč. Opět jsme něčí kolonie a plníme pošetilé rozkazy.

Nejde o držení zbraní jako základního práva, ale o převzetí bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu. Česká republika výslovně uznala, že držení a nošení zbraní, je-li v souladu se zákonem, je součástí zajišťování jeho bezpečnosti. Jako příklad dávají autoři i obranu proti teroristům. Česká republika současně se schvalování novely údajně podá žalobu na směrnici o zbraních a vláda tento návrh Chovance na podání žaloby podpořila.

Důvěra státu v občany

Možná nám opravdu teče do bot. Možná jde o tah před volbami. Možná nám dochází, jak moc utrpěla naše suverenita. Možná kvóty přijmeme. Jde o deklaraci důvěry státu v legální držitele zbraní, jak se poslanci vyjadřují. Není dobré odzbrojovat vlastní lidi v době, kdy se zhoršuje bezpečnost. To uvedl i ministr vnitra Milan Chovanec za ČSSD. Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa za ČSSD zase chce dát obyvatelům právo podílet se na zajišťování bezpečnosti České republiky vlastní legálně drženou zbraní. Jana Černochová za ODS zase tvrdí, že zákaz legální držby zbraní je a byl součástí projevu nedemokratických a totalitních režimů.

Vyslovené obavy

Jiří Mihla za KDU-ČSL označil ústavní novelu za nekoncepční, protože novela se tváří jako právo občanů držet zbraň, ale ve skutečnosti má zakotvenou novou povinnost podílet se na obraně státu. To by ale mělo být automatické. Člověk má povinnost se bránit, jinak vyhyne. Jeho stranický kolega Ivan Gabal varoval před vyvoláváním iluzí. Lidé nabudou dojmu, že bude možné použít zbraň na veřejnosti s jakýmsi pocitem obrany země. To může vést lidi před trestní soud. Ano, to má taky pravdu. Zákon si často každý vykládá jak chce. Je to přece v lidech.

Jaké je znění

„Ústavní předloha konkrétně uvádí, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Podmínky a omezení tohoto práva může přinést běžný zákon, “je-li to nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, veřejného pořádku a bezpečnosti, životů a zdraví nebo pro předcházení trestným činům”.“

Zdroj: Sněmovna schválila ústavní novelu o držení zbraní. Stát se nebojí svých občanů, říká Chovanec

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient