Trpíte prokrastinací?

Také se častěji setkáváte s tím, že vás chorobná touha nicnedělání pronásleduje stále častěji? Všímáte si na svém chování, že za žádnou cenu nejste schopni toho, se přinutit dělat úkoly, které na vás čekají například na pracovním stole? Myslíte si, že jste líní? Opak je pravdou, pokud opravdu nejste schopni toho, přinutit se dělat neodkladné věci či naopak například pouze zavolat svým rodičům a místo toho jen zíráte na facebook či sjíždíte televizní kanály, máte nejspíše, co dočinění s prokrastinací, jinými slovy chorobným odkládáním věcí na dobu neurčitou, seznamte se!

Jak se prokrastinace projevuje?

Prokrastinaci odhalíte tak, že vás začnou pronásledovat černé myšlenky a výčitky svědomí z toho, že celý den pouze lenošíte na gauči a to i když víte, že máte mít další den v práci důležitou prezentaci, na kterou je třeba se připravit. Hovořit takto můžeme například i o odkládání učení na důležitou zkoušku anebo třeba pouze odkládání telefonátu svým rodičům. Valná většina lidí se proto mylně domnívá, že se z nich stává lenoch či povaleč, který pranic nedokáže. Ovšem rozdíl mezi člověkem trpícím prokrastinací a člověkem od přírody líným je ten, že líný člověk nemá pocit, že by lenošením dělal něco špatně, člověk, který trpí prokrastinací ovšem ví, že by měl raději sedět u pracovního stolu a plnit své povinnosti, ovšem jeho psychika mu nedovolí odpoutat se od televizního ovladače či od pletí kompletně celé zahrady.

Umýváme nádobí, uklízíme, brouzdáme po internetu…

Ano i tyto činnosti, které se nám nyní mohou zdát jako otravné, ve chvíli, kdy nám nohy nedovolují vstát a jít dělat důležité úkoly, milujeme. Proč? Protože se snažíme najít jakoukoliv bohulibou činnost, která by takzvaně zabila čas, který bychom měli věnovat svým povinnostem. Tudíž je pro nás příjemnější umýt nádobí, uklidit již poněkolikáté celý byt či jen tak sedět u počítače.

Jak s prokrastinací bojovat?

Prokrastinace jakožto taková nás uvádí do stresu. Občas si říkám, že si sedneme k televizi a podíváme se na film za účelem odpočinutí si, ovšem pokud víme, že máme něco důležitého splnit a neděláme to, myšlenka na danou činnost nás naprosto vyčerpá. Mnoho lidí se ospravedlňuje tím, že si nalhává myšlenku, že dokáže podávat lepší výkony pouze pod tlakem, tudíž věci neustále odkládá, ovšem opak je pravdou. Odkládání úkolů je neefektivní a navíc se cítíme být značně ve stresu. Zkuste pro začátek začít bojovat s vlastní vůlí a pořiďte si například barevné zvýrazňovače, kterými si budete psát na papír úkoly, které je třeba splnit a rozdělíte si od úkolů lehkých až po ty, které jsou akutní, a je třeba se do nich pustit, co nejdříve. Začít vždy musíte především u sebe, co si o vás myslí okolí, je vedlejší. Uvidíte, že vás prokrastinace dříve nebo později opustí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient