Úpal nebo úžeh?

Mnoho lidí nemá ujasněný rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Oba jsou způsobeny horkem a vyskytují se nejčastěji v letních měsících.

Úpal  vzniká přehřátím organismu vlivem vysoké okolní teploty (nad 35°) nebo přílišné vrstvy oblečení.

  • Poznáme tak, že postižený má vysokou horečku, bolesti hlavy, závratě, může být suchá a zčervená kůže.

Úžeh vzniká působením přímých slunečních paprsků na hlavu bez dostatečné pokrývky hlavy.

  • Příznaky jsou obdobné jako u úpalu, ale mohou se projevit až později, třeba v noci po slunění.

První pomoc úpal 

  • Nemocného přesuneme do chladnějšího prostoru a postupně ochlazuje podáváním chladných nápojů a zábalů. Vždy začínáme na teplejší až vlažné a přecházíme ke studenějším. Teplotu bychom měli srazit alespoň na 38°C

První pomoc úžeh

  • Postiženého přesuneme do stínu, podáváme chlazené nápoje, obklady zvláště na hlavu. Jelikož se jedná o nemoc způsobenou přímým slunečním zářením je velká pravděpodobnost výskytu spálené kůže. Tu můžeme chladit obklady nebo použít gel či krém určený na popáleniny.

A nakonec to nejdůležitější-prevence

Jak se chovat aby nás úpal ani úžeh nedostihl? Hlavní je dostatečný přísun tekutin, převážně nealkoholických. Důležitá je také pokrývka hlavy a fyzická zátěž přizpůsobená okolní teplotě. Přes poledne když je slunce nejagresivnější bychom měli zůstávat ve stínu. A pro většinu lidí samozřejmost, pravidelně se natírat opalovacím krémem s dostatečným faktorem ochrany a používat sluneční brýle s UV filtrem.

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient