Volební strany slibují a soutěží, kdo dá voličům víc

Předvolební sliby se ale často neplní. Volební kandidátka jsou ale mizerné. Není koho volit.

Jako vždy před volbami se začaly politické strany i letos předhánět jako malé děti. Když za nimi zůstává jen spoušť a nesplněné sliby, snaží se to za peníze daňových poplatníků rychle dohnat. Předvolební kampaně nás zase vyjdou draho. A co teprve po volbách, to nám zase zbudou jen oči pro pláč.

Sliby ANO

Hnutí ANO chce zrušit superhrubou mzdu a pro lidi s příjmem do 113 000 korun měsíčně zavést daňovou sazbu 19 % z hrubé mzdy. V peněženkách pak zůstane se všemi daňovými návrhy navíc prý reálně 31 miliard. Andrej Babiš jede ve velkém, v malém to ani neumí. Kdyby totiž řekl, kolik vám zůstane, pokud máte minimální mzdu, možná by to nebylo ani na pivo. Takhle to přece lépe vypadá.

Dnešní sazba je 15 % ze superhrubé mzdy, tedy 20,1 % z hrubé mzdy. Sazba pro všechny nad 113 000 korun hrubého, kteří nyní platí tzv. solidární přirážku, by měla zůstat daň na 23,35 %.

Zaměstnanec s hrubou mzdou 27 000 korun by si po snížení reálné daňové sazby polepšil ročně o 9 600 korun. V návrhu je i zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance, který by znamenal slevu na pojistném 500 korun měsíčně.

Sliby ODS

Občanští demokraté to přebíjí svou nabídkou a chtějí nechat lidem více. Podle jejich návrhu zavedením 15 % sazby z hrubé mzdy by si zaměstnanec polepšil o 16 500 korun ročně, jak tvrdí Petr Fiala.

Sliby ČSSD

Lubomír Zaorálek v návrhu daňových změn zvyšuje měsíční příjem 98 % zaměstnanců a 2 % lidí s nejvyššími příjmy se budou na daních podílet. Podle ČSSD si zmíněná většina polepší o 500 až 1200 korun. Jde o 3 daňová pásma.

– do příjmu 30 000 korun hrubého by měla daň z příjmu činit 12 % ze superhrubé mzdy

– od 30 000 do 60 000 to má být 15 %

– od 60 000 do 80 000 hrubého pak 20 %

– část příjmů nad touto hranicí by se danila sazbou 32 %, což je výrazně víc než nyní a tento plat dnes bere podle něj řada lékařů a specialisté v řadě jiných profesí.

Daně podle zmíněných sazeb by se propočítávaly ze superhrubé mzdy a platy nad 80 000 korun hrubého by to výrazně postihlo. Superhrubou mzdu přitom chce ale zrušit i ČSSD.

Sliby TOP 09

Snížení odvodů na sociálním pojistném o 8 % podle návrhu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by ponechalo při průměrném platu v peněženkách lidí měsíčně 1 000 korun navíc.

Sliby KSČM

Komunisté chtějí větší zdanění vysokých příjmů. Jde o diferenciaci daní u fyzických i právnických osob. Lidé s příjmy na úrovni minimální mzdy nemají mít stejnou daňovou úroveň jako ti, kteří mají 80 000 korun a více. Řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, ale konkrétní návrh není znám.

DPH jako třešnička na dortu

Daň z přidané hodnoty má vliv na ceny potravin a dalších základních potřeb. Základní sazba je dnes 21 % a snížená 15 %.

Hnutí ANO

V návrhu je snížení DPH na základní potraviny na 10 % a to i u točeného piva. Lidí nám totiž čím dál méně chodí do hospod, možná i kvůli zákazu kouření. Dále u stravovacích služeb, podávání nealkoholických nápojů v pohostinství, za služby v péči o seniory a handicapované či za úklidové služby, kadeřnictví nebo opravy obuvi a jízdních kol.

Nižší daň by měla být i na vodné a stočné a řezané květiny, aby prý muži kupovali ženám více květiny. No, s minimální mzdou a čtvrtou nejmenší mzdou v EU asi těžko.

ČSSD

Snížení DPH z 15 na 10 % pro základní potraviny má v programu i ČSSD.

TOP 09

TOP 09 chce prosadit 2 sazby, 20 % jako základní DPH a 10 % jako sníženou.

Výjimky a zrušení z EET

Ano už je to tady a zase je za tím ANO.

ANO

Úlevy z elektronické evidence tržeb mají dostat fyzické osoby s paušální daní a s příjmy do ½ miliónu korun, na bufety ve školách a dětských kroužcích, na e-shopy a na prodej vánočních kaprů. Dále pak veřejně prospěšných spolků s obratem do 1 miliónu korun pořádající akci mimo svou obvyklou provozovnu.

ODS

To okomentovala první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija celkem trefně:

„Ten, který stíhá podnikatele, nutil je pořizovat si za velké peníze pokladny a dělal z nich zlodějíčky, přichází pár měsíců před volbami s návrhem na úlevy z EET. Babišův populismus a jeho pokrytectví dnes překonaly další hranici,“.

TOP 09

TOP 09 plánuje EET zrušit.

ODS

Občanští demokraté plánují EET zrušit.

EET nás docela dost stálo, ale není to jediná věc, která se takto zavádí a následně ruší za velké peníze. Do jaké míry vás ovlivní předvolební sliby je na vás. Já bych se ale spíše zajímala o ty strany, které zde napsány nejsou. Jejich volební programy jsou totiž mnohdy zajímavější. A chtělo by to markantní změnu a konečně nové lidi, nemyslíte? Tohle totiž už roky známe.

Zdroj: Strany soutěží, kdo nechá víc v peněženkách voličů

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient