Zjistěte, zda netrpíte nadváhou

Také si stále více všímáte, že se ve vašem okolí vyskytují lidé, kteří mají daleko víc kilo než je únosné? Na obezitu obyvatel USA ještě nemáme, ovšem velmi rychle se k ní blížíme mílovými kroky. Obezita je v současné době zakořeněna již ve velmi malých dětech, kterým jejich rodiče dopřávají chuť fast foodu více, než je zdrávo. Poté se ovšem není čemu divit, když se pětileté dítě sotva drží na nohou u stánku s rychlým občerstvením. Pokud se ovšem zaměříme na sebe, tedy na dospělé jedince, kteří mají právo volby a tudíž se mohou rozhodnout, jakým způsobem se budou stravovat, počty obézních respondentů nejsou o moc příznivější. Jak ovšem poznat, kdy trpíme nadváhou ve své prvotní formě? A jakým způsobem se nadváze vyhnout a předejít tak neblahým dopadům na naše zdraví, které nás mohou v budoucnu potrápit? Zkuste si v první fázi vypočítat svůj BMI index a zjistěte, jak na tom jste.

Co je vůbec BMI?

BMI, tedy zkráceně Body Mass Index, je takzvaným ukazatelem různých stupňů obezity. Jinými slovy ukazatelů vaší tělesné hmotnosti. Váha člověka se rozhodně nedá obecně optimalizovat. Každý člověk má naprosto jiné dispozice, je jinak těžký i vysoký. Díky tomu nám s přesným výpočtem naší tělesné hmotnosti pomůže právě ukazatel BMI. Ten nám přiblíží, zda máme co dočinění s obezitou či například s podváhou. Tento index nám tak pomůže nastínit naše momentální zdraví a to na základě údajů, které úzce souvisí s naší výškou a hmotností.

Jak Body Mass Index vypočítám?

Kvůli výpočtu BMI ihned nemusíte spěchat k odborníkovi na zdravou výživu. V současné době je velké množství on-line výpočtů tohoto indexu volně k využití na různých webových stránkách. Jak již bylo řečeno, k výpočtu vám stačí pouze údaje o vašem stáří, výšce a momentální váze. O vše ostatní se již BMI postará. Číslo, které vám výpočet určí, poté bude znázorňovat váš momentální stav. Tedy fakta o tom, zda netrpíte nadváhou či dokonce podváhou.

Kdy zajít k lékaři?

Stejně jako je tomu u většiny ukazatelů, i v tomto případě mějte na paměti, že konečné číslo vašeho BMI se může odvíjet například od vaší momentální zdravotní situace, či od toho, zda patříte mezi aktivní sportovce či nikoliv. Čísla jsou samozřejmé jiná v případě, kdy patříme mezi aktivní jedince a v případě, kdy je naším sportovištěm pohovka před televizní obrazovkou. Radu lékaře je dobré vyhledat v případě, kdy se výsledné číslo blíží k obezitě či podváze a vy s danou situací chcete jednoduše něco udělat. Odborně vám vždy poradí i výživoví poradci, kteří vám pomohou s nastavením zdravého jídelníčku a dalším postupem, na jehož konci bude vaše tělo v naprosté kondici.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient