Červinka J. FPF1. 12.6.JADERNÉ SÍLY – KOMENTÁŘ

Červinka J. FPF1. 12.6.JADERNÉ SÍLY KOMENTÁŘ

 

            Tato kapitola je ve Feynmanových přednáškách velmi stručná, jednak z důvodu, že o ní bude pojednáno v jiných kapitolách podrobněji, a jednak z důvodu, že je to oblast vědy, ve které nebylo dosud dosaženo uspokojivých výsledků.

            Klasická představa vychází z toho, že jaderné síly jsou zvláštní kategorie sil. Což je podle mne zásadně chybná představa. To vychází z faktu, že dosud nikdo nevypočítal sílu, která působí mezi dvěma jádry. Tak lze zatím je konstatovat, zákon jaderných sil není znám. Je to dáno tím, že tyto síly mají relativně velmi malý dosah, přibližně takový, jako rozměr jádra, asi 10-15 m. Pro tak malé částice, (pokud je vhodné ještě používat tento pojem), na tak malých vzdálenostech platí jen zákony kvantové fyziky, a ne zákony Newtonovi. Nejnověji se nabízí využití nově se formujících zákonů Nové relativně (ne)částicové, ((ne)hmotné), fyziky (NF). Podle principů NF je metoda interakce dvou hmotných částic zastaralá a nahrazuje ji představa absolutní relativity, vyplývající z pojetí elementárního objemu energie, jako zdroje sil prostřednictvím Poyntingových vektorů a jejich funkcí. Na toto téma bude určitě vedeno ještě mnoho úvah a diskusí. Při této příležitosti je dobré se zmínit o strukturálních modelech atomů a s nimi spojenými představami o prstencových toroidních strukturách nukleonů, navrhnutými prof. Ošmerou z VUT v Brně a později rozvinutými širším kolektivem vědců. Zároveň je to velká výzva pro myšlení studentů a mladých vědců, nezatížených starými doktrínami.

            Analýza experimentálních výsledků, například ze Švýcarského CERNu z pohledu NF a Ošmerových modelů zcela jistě přinese přelomové poznatky o strukturách jader atomů. Poznatky, které bude možno využit v aplikačním výzkumu a moderních technologiích v ohromném měřítku.

            Jsem přesvědčen, že se brzy najde i přesnější vysvětlení objasňující experimentálně zjištěné vzorce, jako je na příklad uvedený,

 

F = 1/r2 ٠ exp (-),

            kde jaderná síla zaniká podle funkce vzdálenosti r, kde r0 je vzdálenost řádu 10-15 metru. Jistě každý cítí, jak je vyjádření nepřesné a zároveň, jak je žádoucí pochopit fungování jaderných sil. To do značné míry závisí na filosofii přístupu, pochopení NF a citlivějších metodách detekce elektrických jevů.

            Myslím si, že tato oblast výzkumu je velmi vhodná pro studenty, protože nejsou zatížení klasickými stereotypy, jak bylo naznačeno výše. Ale hlavně, že se domnívám, že nebudou zatíženi komplexy méněcennosti vůči zahraničnímu okolí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient