Moje firma v daňovém ráji

V posledních letech se situace okolo daňových rájů značně změnila. Státy spolu spolupracují a vznikají nové mezinárodní dohody proti daňovým rájům a offshorovým společnostem. Je to pochopitelné, každý stát chce, aby firmy odváděly daně doma. Přesto není potíž založit si společnost někde v zahraničí a ušetřit významné peníze. Jsem toho důkazem.

Podnikám už nějakou dobu a o offshore společnostech jsem věděl již dříve. Nikdy jsem ale nenašel tu odvahu si sám nějakou založit. Vždy jsem vnímal společnosti fungující v daňových rájích jako podvodné, avšak nakonec se moje smýšlení změnilo. Zákony to umožňují, proč by na tom mělo být něco špatného?

Zvolil jsem alternativní jurisdikci

Když jsem začal přemýšlet o offshore společnosti, mou první myšlenkou pochopitelně bylo, kde si ji nechám založit. Napadly mě klasické Seychely a několik dalších „profláklých“ zemí. Bohužel se spousta lidí na podnikatele sídlící v těchto státech dívá skrz prsty, a tak jsem se nakonec rozhodl pro jiný stát patřící mezi tzv. alternativní jurisdikce. Zjednodušeně řečeno jsou to daňové ráje, které nejsou příliš známé tím, že umožňují založit firmu s nízkým zdaněním či daňově vyňatou. Vybral jsem si bývalou britskou kolonii, ostrov Dominika v Karibiku.

Sám bych to nikdy nezvládl

Zemi jsem si pochopitelně nezvolil jen tak náhodou. Nejdřív jsem si načetl různé informace a zjistil, že pouhé založení firmy rozhodně nestačí. Kdo jde firmu v daňovém ráji zakládat poprvé, nemá moc šancí sám uspět. Vždy je potřeba přizvat si někoho na pomoc, ideálně firmu, co má se zakládáním společností v této oblasti zkušenosti. Já si zvolil mezinárodní INTERNATIONAL COMPANY SERVICES (ICS) a právě s nimi jsme vybrali Dominiku. Tamní mezinárodní obchodní společnosti jsou osvobozeny od všech daní minimálně na 20 let, stačí jeden jednatel jakékoliv národnosti, jména společníků, jednatelů a vlastníků jsou přitom neveřejná.

V ICS mi nadále pomáhali s oznamovací povinností vůči ČNB, účetnictvím, registrací k DPH atd. Průběžný offshore monitoring z jejich strany probíhá pořád. Já se chci věnovat svému podnikání, ne formalitám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *