Přehnali jste to se sportem? Jak se zbavit bolesti?

Znáte jistě rčení, „sportem k trvalé invaliditě?“ Přesně toto rčení vás jistě napadne tehdy, vrátíte-li se z nějaké sportovní aktivity, na které vás postihl úraz, nemám-li pravdu? Pocity, které se ve vás poté mísí, vám nahrávají myšlenky typu, „už nikdy nebudu sportovat“. A to i v případě, kdy se nemusí jednat zrovna o samotný úraz, někomu totiž stačí i pocit, když se probudí druhý den po fyzickém výkonu a jednoduše ho bolí celý člověk. Znáte určitě ty pocity, které se snoubí s nepříjemnými bolestmi kloubů a především svalů. Tak přesně tyto bolesti odradí celou řadu lidí od dalších sportovních aktivit. Jak se tedy nejlépe zbavit bolesti unavených svalů, co možná nejdříve?

Sluníčko láká ven i nesportovce

I ti, kteří volí raději pohodlí domácí pohovky před sportovními výkony, slunce vyláká ze svých domovů a oni se hrdě vydají vstříc sportu. Velmi často se jedná o cyklistické výlety, pěší túry či dokonce běžecké aktivity. Teplé počastí a dlouhé letní večery totiž přímo vybízí k nějaké bohulibé aktivitě. Díky tomu se tak velmi často stává, že nesportovce vyčerpá i krátká procházka v přírodě či výšlap na nejvyšší bod v daném městě. Tento druh zábavy si ovšem v případě, kdy dáváte přednost pohovce a televizi, vybírá svou daň ve formě bolesti svalů, které bývají nejsilnější dva dny po výkonu. Pokud se tedy ze své aktivity vrátíte čilí a myslíte si, že máte vyhráno a vaše tělo si zvyklo, jste na omylu. Následky se dostaví až v následujících dvou dnech. Zajímá vás, proč vaše tělo tímto způsobem reaguje na tělesnou aktivitu? Může jít například o nahromadění se kyseliny mléčné ve svalech či mohou být činitelem mikroskopické trhliny, které jsou často způsobeny přetížením.

Předcházejte bolesti

Pokud se chcete naučit předcházet těmto typům bolestí, je nutné, abyste vždy před započetím sportovního výkonu dali prostor rozcvičce, která by měla být alespoň desetiminutová. Před každým cvičením, ale i po něm, je dobré tělo na aktivitu připravit, tudíž vás rozcvička může od bolestí svalů zachránit. Po cvičení se zase doporučuje protahování, které by mělo činit rovněž alespoň deset minut. Pouze tímto způsobem předejdete zbytečným bolestem a nechuti k tomu, jít ve svých sportovních výkonech dále.

Jak se zbavit bolesti, která již nastala?

Pokud se u vás projevila forma bolesti či zranění ze sportu, můžete si osvědčenými radami od bolesti alespoň částečně ulevit. V případě, kdy vás trápí otok či výron, místo důkladně ledujte. Pokud zase naopak trpíte ztuhlými svaly, prokládejte ztuhlá místa teplými obklady, dopřejte si horkou koupel a třeba i masáž, která vám uleví. V některých případech je vhodné použít i protizánětlivé léky ve své lokální formě. Tudíž se neobávejte hřejivých gelů s protizánětlivým účinkem či různých mastí, které vám od bolesti mohou hravě pomoci, co možná nejdříve.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient