Silné magnety fungují v naší domácnosti na mnoha místech

Kotouče z neodymu

Asi každý člověk si velmi dobře pamatuje na některé části fyziky pro základní školy. Především magnetická síla nám utkvěla v paměti kvůli jejímu využití v praxi. Přesně takto jsem si vzpomněl na sílu magnetu i já. Možná trochu neplánovaně, ale přesto. Dozvěděl jsem se totiž na internetu o neodymových magnetech. Přečetl jsem si něco o jejich multifunkčním využití v domácnosti i mimo ni. Poté jsem se rozhodl jeden na vyzkoušení zakoupit. Dnes už s nadsázkou řečeno prostupuje magnetická síla celou naši domácnost.

Vše jsem vyzkoušel doslova na stole

Z dob minulých jsem měl doma ještě feritové magnety, které ale ani zdaleka neměly takovou sílu a hodily se spíše na magnetickou tabuli. Koupil jsem si dva neodymové magnety ve tvaru kotoučů. A postupně zkoušel, do jaké míry se dokážou přitahovat. Ač se jednalo o kotoučky minimálních rozměrů, jejich síla byla obrovská. Typickým příkladem budiž uchycení ubrusu ke stolu. Poté, co jsem dokoupil ještě několik dalších, použil jsem je na zahradním stole. Vítr byl opravdu velký a ubrus se ani nehnul.

Postupem času jsem dokupoval

Neodymové magnety jsou natolik flexibilní a vzhledově neotřelé, že jsem postupem času zakoupil ještě pár dalších, které slouží v naší domácnosti. Jedná se především o několik háčků a úchytů, jež dokážou bez problémů nahradit ty klasické. Dokonce jsem si pořídil i neodymovou tyč pro případ, že mi v garáži spadne na zem do nějakých méně přístupných míst šroubek, matka nebo jiný spojovací materiál. Ostatně minulý týden jsem vytahoval prostřednictvím magnetu z kanálu dvacetikorunu. Naštěstí to nebyl žádný velký problém. Když jsem navíc zjistil, že se prodává i speciální stavebnice Neocube, neodolal jsem. Sám jsem si ji vyzkoušel a dcera si neustále modeluje nějaké zajímavé tvary, jež lze vytvořit. Když se na její výtvory podívám, fantazii má skutečně velkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient