Škodovka bude v naší rodině pokaždé nejoblíbenějším autem

Padl mi do ruky ceník vozidel prodávaných v tehdejším Československu a s úžasem jsem zjistila, kolik naši museli dát za „obyčejnou“ škodovku. Když si vezmeme, že mamka měla okolo 1800 Kčs měsíčně a táta vydělával něco kolem dvou tisíc a za auto dali kolem sedmdesáti tisíc, bylo auto skutečným přepychem, na nějž nedosáhl každý. A to nemluvě o pořadnících čekatelů na vysněný vůz a úplatcích pro úředníky, kteří rozhodovali o přidělení auta konkrétním žadatelům.

Píše se rok 1977: Škoda 110 R stojí téměř 67 tisíc Kčs

Informativní ceník vozidel platný pro rok 1977-1978 vydaný Mototechnou, národním podnikem, udává, že z dvoustopých vozidel je Škoda 110 R k mání za 66 800 Kčs, Škoda 120 GLS za 65 tisíc, Trabant limusina S za 36 tisíc, Trabant combi S za 39 500, Wartburg 353 de Luxe za 56 300, Lada universal za 66 tisíc, Zastava za 64 tisíc a Volha limusina GAZ 24 za neuvěřitelných 105 tisíc. Západoevropská auta jako Renault 5 TL, Fiat 131 Miraflori a SAAB 99 CM 4 už byla téměř nedosažitelná pro běžné smrtelníky, stála téměř dvojnásobek co škodovka.

Rok 2017: koupě nové škodovky z nostalgie a lásky

S ohledem na rodiče, kteří ještě žijí, jsou poměrně aktivní a rádi se nechají vozit na různé výlety, s trochou nostalgie i jako projev díků, jak se o mě s bráchou starali, jsem se rozhodla pro rodinný vůz Škoda Fabia Combi. V prodejně mají skladové vozy Škoda, my jsme se domluvili na leasingu a já měsíčně splácím něco kolem pěti tisíc, ale zato se pohodlně svezeme buď já s rodinou a dětmi, nebo vyvezeme babi s dědou na chalupu a někam na výlet. Mnohokrát tak velké auto využiju na nákupy pro nás i naše.

Skvělý přístup servismenů bez předsudků

Autorizovaný servis Škoda má rovněž perfektní přístup, když tam jako ženská přijedu s nějakým problémem, nesnaží se mě „natáhnout“ a přimýšlet nesmyslné a „hrozně nutné“ opravy. Navíc se u nich necítím jako ženská, co za volant nepatří. Naučili mě vést si deník oprav, který sice mají v počítači, ale já si můžu zjistit, kdy je čas na kontrolu rozvodů, výměnu oleje a nově datum technické prohlídky, která už se nepíše do techničáku. Prostě, u nás v rodině na škodovky nedáme dopustit a zřejmě to tak zůstane i pro další generace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *