Červinka J. V čem je klíčový význam Nové relativně (ne)částicové, ((ne)hmotné) fyziky.

V čem je klíčový význam Nové relativně (ne)částicové, ((ne)hmotné) fyziky.

 

Klasická Newtonova fyzika, Einsteinova elektrodynamika, Planckova kvantová mechanika a k tomu Faradayovy, Coulombovy, a hlavně Maxwellovy zákony byly dlouho pilíře obecné fyziky a s ní řada axiomů vytvářely doposud základ pro teoretický rozvoj fyziky. Objevilo se mnoho nadějných teorií, které se snažily s různým úspěchem vysvětlovat podstatu objektivní reality, neboli hmoty. Doposud se nenašla žádná teorie, která by přijatelným způsobem dokázala sjednotit teorie tak, aby se vzájemně neodporovaly, zejména na úrovni hlubšího mikrokosmu. Termínem hlubší mikrokosmos chci zdůraznit vnímání fyzikálních jevů na úrovni rozměrů hluboko pod rozměry jader atomů, protože bez představ, co se může dít na takových úrovní asi nejde moc v poznání podstaty hmoty pokročit.

 Dosavadní teorie a výzkumy dospěly do fáze netrpělivého očekávání příchodu teorie, která by dokázala sjednotit rozmanité vědecké teoretické a experimentální poznatky. Potřeba sjednocující univerzální teorie je intenzivně vyslovována nejméně půl století. Na zásadní pokrok v řešení otázek spojených s univerzálním a sjednocujícím řešením si oprávněně dělá Nová relativně (ne)částicová, nehmotná fyzika (NF).

Klíčový význam NF je v tom, že opouští chápaní hmoty v klasickém slova smyslu, jako něco v hmatatelného a pevného, co má zcela jinou podstatu než záření, například elektromagnetické (EM). Příkladem může být používání známého termínu „částicová fyzika. I když je snad století známo, že EM záření nějak přímo souvisí s částicemi a hmota se může v záření měnit. Dodnes žádná teorie nedokázala tento proces přijatelně vysvětlit, až do doby formulování principů Nové fyziky. Jinak řečeno NF dává pojmu hmota zcela novou představu, vycházející z toho, že její vnitřní podstata není nic jiného než EM záření v jeho širokém frekvenčním spektru, ale co je to nejpodstatnější, že může vykazovat silové působení, jako na příklad gravitaci, vůči jiné hmotě“.

Tady bych rád zdůraznil pro potřebu nového fyzikálního chápání hmoty, schopnost určité abstrakce a fantazie, která studentu a vědci umožní ve své představivosti vidět uvnitř kousku hmoty-látky, molekule, atomu, nukleonu, elektronu, dalších subatomových částicích, kvarcích nakonec bosony ZoCeLo (b-ZoCeLo), jako poslední nejmenší hmotné částice klasického chápání. O b-ZoCeLo již víme, že jde o vírovou strukturu energie v EM vlnění rotující ve tvaru podobném toroidu rychlostí o něco větší rychlostí, než je rychlost světla. Můžete si představit tvary kosmických těles, jako např. pulzar apod.

Na úrovni představy o b-ZoCeLo končí jakákoliv možnost představovat si částici jako něco hmotného, hmatatelného. Zde je ten klíčový moment změny fyzikálního chápání hmoty jako objektivní realitu. V podstatě to znamená, že objektivní realita je relativní jako důsledek relativity sil působících mezi objemovými elementy (diferenciálními objemy) EM energie v každé relativní částici. Pro první seznámení se s vírovými strukturami doporučuji prostudovat Ošmerovy strukturální modely atomů. Z nich je zřejmá možná představa rotující EM energie v subatomových částicích. Principy Nové fyziky jsem vyvodil na základě kritické analýzy Ošmerových vírových struktur subatomových částic, s uplatněním Planckovy kvantové mechaniky, Einsteinovy elektrodynamiky, Maxwellových rovnic a dalších základních fyzikálních zákonů. Samozřejmě povzbuzen Feynmenovou vizionářskou předpovědí možného objevení nových fyzikálních zákonů studiem hlubokého mikrokosmu.  

Přestaneme-li se dívat na svět z pohledu Newtonova makrosvěta, a začneme-li se pokoušet vidět svět z pohledu dění uvnitř mikrokosmu, to znamená z pohledu, co se děje s energií, a jaké může mít formy? Dosavadní vědecké poznatky fyziky nám umožňují sledovat tyto procesy cestou studia EM jevů. Základem je představa, že každý bod ve vesmíru, správně řečeno, každý diferenciální objem obsahuje energii a tu je možné vyjádřit všem dobře známým Poyntingovými vektory (P-vektory). Jak je zřejmé, zde nemůžeme hovořit o hmotě v reálné klasické představě. Od tohoto momentu si můžeme vytvářet představy, jak na sebe působí P-vektory. Když vezmete v úvahu, základní rychlost elementu energie vyjádřenou P-vektorem, je jeho rychlost šíření jako EM vlny ve vakuu, a relativitu působení vzájemných sil P-vektorů, nabízí se ohromné množství variant, jak se mohou formovat EM pole vyjadřující hustotu a směr energie vyjadřované P-vektory. Zde možná může vznikat představa počátku paralelních vesmírů, pokud si chceme pustit fantazii troch z uzdy. Osobně zatím nemám žádnou konkrétní představu, jak přistupovat k modelování fyzikálních jevů v hlubokém mikrokosmu. Proto si myslím, že fantazii se meze nekladou.

Jiné jé to, když vezmeme v úvahu vírové strukturální modelů atomů. Tam praxe již v minulosti potvrdila jejich racionální podstatu. A připustíme-li racionální podstatu transformace EM energie na principu b-ZoCeLo, máme k dispozici ohromný prostor pro základní výzkum tak zvané objektivní a neobjektivní reality.

Za velmi podstatné považuji fakt, že posunem teorie od klasické fyziky k relativistické elektrodynamice, a ještě více chápáním EM podstaty energie, jako její základní podstaty, se zcela teorie klasické fyziky přesouvá do teorie elektromagnetických polí. Chce se mi říci, že elektromagnetizmus se stal základem všeobecné fyziky. Jsem si vědom, že v minulosti byly představy o EM polích zamítnuty, avšak v té době nebyly známy principy Nové fyziky a vírové EM struktury částic.

Vírové struktury na principu matematického modelu toroidu umožňují představit si b-ZoCeLo, a z nich generované superponované struktury, jako jednoduché nebo složité rezonanční obvody. To je důležité z hlediska možnosti modelování siločar EM polí elementárních částic. Z toho plyne závěr, že každá částice má svá EM pole. Protože energie P-vektoru je vektorovým součtem energií ve vektorech elektrického a magnetického pole, je její možné rozložení v prostoru ohromně rozdílné v důsledku jejich amplitud.

Vezmeme-li v úvahu, stejný objem energie EM pole může být vyjádřen buď v elektrickém, nebo magnetickém poli, a jejich amplitudy jsou v poměru čtverce rychlosti světla, můžeme udělat následující závěr. Hmota každé částice je dána jejich EM poli. Jeli větší část v poli elektrickém je hmota rozprostřena v mnohonásobně větším prostoru, jako důsledek poměru délky siločar E a M pole. Tedy v poměru kvadrátu rychlosti světly. A máme na světě racionální vysvětlení, proč je proton zdánlivě lehčí než neutron. To je možno pozorovat i dalších částic objevených např. v CERN.

Zvláštní pozornost si zasluhuje podobnost rozložení hmotnosti bosonu ZoCeLo v EM siločarách, a podobnost možných tvarů s kosmickými tělesy, jako jsou např. kvazary, pulzary, galaxie apod. To otevírá nebývale velký prostor pro studium důvodu podobnosti na principech fraktálové teorie. To ve svých důsledcích vede k odmítnutí nejasných představ o rozpínání vesmíru, velkém třesku, začátku a konci vesmíru, černých dírách, temné energii apod.

Skutečnost, že v důsledku působení Lorenzových sil se v mikrokosmu každý EM element stáčí v důsledku působení vzájemných EM sil, ve skutečnosti neexistuje univerzálně pohyb po přímce. To vylučuje opodstatnění otázky vzniku a velikosti vesmíru. Je potřeba se smířit, že vesmír tady vždy byl, a jen se stále transformuje ve svých vírových strukturách. To uvádím jen na okraj, protože problematika astronomie a příbuzných věd není předmětem mého hlavního zájmu, pokud tam nenacházím podobnosti využitelné pro rozvoj NF.

Ještě bych se na závěr chtěl vrátit k rezonančnímu charakteru každé hmoty, a tedy i elementárních částic. Rezonanční charakter každé částice je dán rezonanční podstatou b-ZoCeLo, ten je superponován, jako každé vlnění, a proto je zřejmé, že přenos energie do částic pomoci přesně specifikovaných kmitočtů, podle typu částice, může nabízet nové metody štěpení a fuze částic. To jsou věci v podstatě známe, zejména laserové technice, ale nevycházely z Nové podstaty vnímaní hmoty.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *