Když o nás všechno vědí, aneb jak je to se smartphony, umělou inteligencí a tou naší inteligencí

Asi to znáte všichni. Stačí si prohlédnout pár webovek a koupit nějaké zboží, a reklamy se stejnými a podobnými výrobky vám skáčou sami pod nos. Je jedno, zda na PC či na smartphonu, ve vyhledávači či na FB.

Yvonne Hofstetterová

Německá právnička, podnikatelka, spisovatelka a expertka na umělou inteligenci Yvonne Hofstetterová dokládá, že naše smartphony mají funkci dokonalých měřících zařízení vyhodnocujích náš charakter a vytvářejících profily každého z nás. Všichni máme někde svoji složku plnou 3 000 individuálních vlastností. Od roku 1999 Yvonne Hofstetterová pracovala na mezinárodních pozicích v softwarových společnostech zabývajících se MAS, tedy multiagentními systémy pro zbrojní průmysl a automatizované obchodování. Od roku 2009 byla generální ředitelkou společnosti Teramark Technologies a zabývala se umělou inteligencí, průmyslem 4.0 a oborem big data. Řadí se mezi iniciátory Charty základních práv EU v oblasti digitálních technologií.

Jak se Yvonne Hofstetterová brání špehům

Rukopisy nové knihy vždy posílá jen běžnou poštou. E-maily šifruje. Absolutně vše, co svěříme internetu, se vždy bude šířit dál. Mluvčí počítačových klubů Chaos Computer Clubs Constanze Kurzová uvedla, že k nikomu nejsme upřímnější než k vyhledávacímu oknu od Googlu či FB, což je trochu smutné, nemyslíte? Hledáme to, co nás zajímá. Vědí co, děláme, jak myslíme, co cítíme a plánujeme. Všechny vyhledávače a sociální sítě jsou vyprofilované na základě námi zadaných údajů. Ví se, jak se budeme chovat v budoucnu a dá se to ovlivnit.

Oni vědí všechno

Nyní se Yvonne Hofstetterová zabývá sociálními a technickými důsledky digitální transformace, zkoumá odpovídající politické a sociální problémy v digitálním světě, o čemž vydala 2 knihy. Sie wissen alles – Oni vědí všechno: Jak Big Data pronikají do našich životů a proč musíme bojovat za naši svobodu. Ende der Demokratie – Konec demokracie: Jak umělá inteligence přebírá politiku a zbavuje se nás vyšla na podzim 2016. Kritizuje rychle se šířící sledování a masový sběr snadno dostupných dat. Kritizuje i laxní společnost, která to přijímá a nebrání se.

Když se synchronizují informace aneb dostanete čip, ani o tom nebudete vědět

Mnozí z nás si rizika a ono nebezpečí uvědomují, jen nevíme, co s tím dělat. Musíme zde také nějak fungovat i přežít. Ostatně, kdo poznal totalitní režim a po připraveném předání moci v roce 1989 četl svoji složku, ví, že o nás věděli vše vždycky. Metody jsou dnes jiné, ale způsob, jak získat informace, se vždy najde. Tohle je ovšem masové měřítko, které nezastavíme. Zcela jiní liga. Vědí vše a řídí naše životy. To ostatně dokládá i účast pár lidí z okolí na předváděcích akcích našich zástupců z oblasti digitálních technologií, kteří nám šikovně podsouvají své digitální hračičky. Shodují se bez mrknutí oka. Novinky v identifikaci jsou totálně šílené. Autonomní roboti, kontrola a přehled nad čímkoliv. Velký bratr stahuje rychle smyčku. Dostaneš čip, ani o tom nebudeš vědět. Jejich tváře jsou ztrápené a ve vlasech přibyly další šediny. Dobře ale vědí, že to nelze zastavit. Dívám se na ně, poslouchám a vím to taky.

Smartphone

Výzkum hurikánů v USA dokládá, jak letadla používající senzory měřící a shromažďující velké množství dat, které analyzují a tvoří z nich předpověď počasí s předpokladem rychlosti i síly, se kterou dorazí hurikán na východní pobřeží USA. To, co funguje u přírodních jevů, funguje i na lidskou společnost. K tomu jsou třeba senzory které dobrovolně nosíme v kapse. V iPhonu a dalších smartphonech jsou kamery, mikrofon, telefon i senzor určující polohu. Jsou tam namontované i senzory, na které byste sami nikdy nepomysleli. Tak třeba teploměr, nebo senzory registrující zvuky pod prahem lidského vnímání vysílané během určitých televizních reklam. Smartphone zaznamená, jakou reklamu sledujete a okamžitě ji propojí s vaším profilem. Zaznamenává, kdy telefonujete, o čem mluvíte a hlavně s kým. Z metadat volání se vypočítává váš charakter. Spolehlivost, citlivost, deprese… Absolutně není jasné, co všechno se měří a ukládá. Vypnout přístroj nestačí.

Zrušení demokracie

Google je mezinárodní koncern kombinující špičkové technologie včetně těch vojenských, tedy umělou inteligenci, vojenské roboty, drony či datové brýle. Jde o totální sledování. Sen koncernů o světovládě jim plníme my sami tím, jak na sebe vše práskneme. Co nezvládneme sami, udělá někdo jiný ochotně za vás. Kolikrát jste již byli zablokovaní na sociální síti? Prohlášení ze Silicon Valley je třeba brát vážně. Programátoři tvrdí, že člověk je jen stroj a některé názory nejsou vůbec slučitelné s evropským pojetím lidské důstojnosti. Pokud lidem odepřete sebeurčení, nepotřebují demokracii, tak to chápou technologické koncerny. Na to cílí Google a další firmy ze Silicon Valley. Vezmou vám sebeurčení ovládnutím skrze manipulaci. Vnutí vám, jak má fungovat svět i my sami.

Však ono nám to dojde pozdě

Pro mnohé je to obtížné pochopit a škody přichází se zpožděním. To, co dnes zveřejníte na FB, nebo ohodnotíte typem líbí se mi, bude mít následky za několik let. Analýza dat je algoritmická a počítačové programy z našich dat a hrubých dat zjistí okolnosti, na jaké by člověk nikdy nepřišel. To je nebezpečí umělé inteligence. Nejde o to zkoumat vaši minulost, jde o budoucnost. Hrubá data jsou použita na řízené ovlivnění vaší budoucnosti. Velké koncerny zpracovávají data a internetové a technologické giganty sní o globální kontrole svých spotřebitelů.

Spotřebitel musí být řízen

Otevřeně se giganty dnes přiznávají, že chtějí vědět, kdo jste, co si myslíte, co cítíte, aby mohli cíleně a manipulativně zasáhnout do vaší budoucnosti. Tak funguje reklama a podsouvání toho, co máte chtít, kam máte jít, co si máte myslet. Dáte údaje k dispozici a stáváte se nehájenou zvěří. Právo na vaši budoucnost a své sebeurčení předáváte jiným na zlatém podnose. Sami se zbavujete svých práv, jako jednat suverénně ohledně financí, ohledně sexuality a celého života a jsme diskriminováni algoritmy. Odevzdáváme se do rukou technologických obrů manipulativně zasahujících do našich životů.

Co bylo zveřejněno, aneb vnímejte souvislosti

Veřejnosti bylo oznámeno, že americký datový broker Acxiom měl v roce 2013 dokumentaci 700 milionů uživatelů internetu. Záznamy o 44 milionech německých uživatelů a 4 až 5 milionů Rakušanů. O každém člověku, který byl někdy na internetu, existuje záznam a jeho profil. To samé má Stasa, obávaná východoněmecká tajná služba. Každý uživatel internetu má svou složku a v ní až 3 000 individuálních vlastností, které vypočítal algoritmus vyhodnocením hrubých dat. Většina lidí netuší, že tyto informace a data existují. Záznamy neustále někam putují a prodávají se dál.

Budoucnost s názvem technologie 5G

5G sítě, vyšší rychlosti, nižší latence, vypínaní starších technologií, ale i další sledování. Data vyhodnocují stroje a vytváří profily. Pomocí dat korporace dosahují svého cíle, globální kontroly spotřebitelů. Čím více dat, tím lépe. Mezinárodní profesionální datoví makléři s daty veřejně obchodují. Data jsou surovinou 21. století a technologičtí obři s daty přemění společnost. Zcela neregulovaně a anarchicky, takový informační kapitalismus ruku v ruce s digitalizací. Noví ideologie je na světě. Iluze stranou. Jde o monstrózní nástroj jak ovládnout lidstvo, získat moc i peníze a vše řídit.

Obchodníci s daty

Velcí zaměstnavatelé a koncerny tyto údaje kupují za miliony eur nebo dolarů. V záznamech je všechno. Zda jste veselí či depresivní, spolehliví, lehce manipulovatelní, zda jste majitelé domu, jak je velká vaše rodina, kolik spotřebujete peněz, co kupujete, zda máte půjčky, jak jste na tom se zdravím, jaké je vaše sexuální orientace či náboženské vyznání. Pokud muž na FB klikne na to se mi líbí u Britney Spears nebo Zoufalých manželek, počítačové programy a algoritmy FB dospějí k závěru, že jste pravděpodobně homosexuál.

Odmítání digitalizace aneb málo platné

Lidé odmítající digitalizaci bez zanechání stop na internetu mají dost smůlu. Společnost a směr, kterým se lidstvo vydalo, je semele. Lidé mají být s daty spořiví, tedy čím méně údajů poskytnete, tím méně z vás vyčtou. Když používáte internet, zanecháváte stopy. Stále víc dat je shromažďováno nikoliv kooperativně, ale nedobrovolně. Soubory cookie poskytují našemu počítači zvláštní identitu, tedy ID, tzn. nezaměnitelnou identifikaci. Díky ní jste zcela dohledatelní na celém internetu. FB vás po celé síti sleduje i ve chvíli, kdy do něj nejste přihlášeni. Na internetu vznikne vaše digitální dvojče a tomu se nelze vyhnout. Nevíte, zda jsou data správná nebo špatná. Neznáte svoji vlastní dokumentaci.

Technologie původně ze zbrojního průmyslu

Ve zbrojním průmyslu se dané technologie používaly už v 90. letech především formou tzv. multisenzorové fúze dat. Informace se generují, na základě informací se tvoří kontrola a řízený zásah. Metody zavedla armáda i do ekonomiky, kde jsou zdokonaleny a s obrovskými investicemi šířeny dál. Koncern Google má roční rozpočet na výzkum a vývoj ve výši 6 až 7 miliard dolarů a mezi Pentagonem a Googlem existuje úzké osobní propojení.

Evropa závislá na USA a nezávislá Čína

Jsme zcela závislí na amerických technologiích. Většina z nás má iPhone či Samsung a na něm je Google Aneroid, na němž používáme Whatsapp, Facebook a Amazon. Všichni jsou v Silicon Halley a pocházejí z úplně odlišného právního a ústavního chápání, což je skutečně v praxi implementováno do jejich produktů. Čína se stala nezávislou na USA tím, že vyvinula vlastní technologie. Jejich výrobky jsou stejně velké jako výrobky Američanů, my je ovšem nepoužíváme, jaksi jimi pohrdáme, neboť nedůvěřujeme čínské cenzuře. Propagandisticky je nám to také řízeně podsouváno. S produkty z USA naprosto scestně nemáme vůbec žádný problém, i když nejpozději od dob Edwarda Snowdena se všeobecně ví, v jakém obrovském měřítku je vše sledováno. Přijímáme to jen tak, nebráníme se, neprotestujeme, jsme jako ovce. Není vám to divné? Jak moc už jsme naprogramovaní?

Děsivý scénář budoucnosti George Orwella z knihy 1984 je realitou

Jen jsou lidé zatím sledováni bez povšimnutí. Digitální revoluce je tichá a nebezpečná. Plíživě se odehrává kdesi na pozadí a brzy ve vlastním životě k tomu nebudete mít ani co říct. Nebudeme schopni žít své životní sny a plány. Monitorování naši svrchovanost omezí tak, že se nebudeme schopni sami pohybovat. Tak vypadá budoucí scénář, do kterého se sami řítíme. Roboti nás zničí a my si je sami stvoříme. Filmy, které se točí, nejsou scifi. Člověk je nejvíce sebedestruktivní tvor na Zemi. Prý Homo sapiens sapiens, též člověk rozumný nebo člověk moudrý. Nechápu, kdo ten název vymyslel, vůbec to nesedí a vůbec to tak nevypadá.

Zdroj: Zásadní přiznání expertky na umělou inteligenci: Smartphony nejsou jen telefony, ale měřicí zařízení. Stroje vyhodnocují, jaký máme charakter, a vytvářejí profily každé osoby. Každý uživatel internetu má svoji složku, kde je uloženo až 3000 individuálních vlastností. Lidé nechápou, co se děje…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *