Odpočinek, který neodmyslitelně patří k životu

 

Současná doba nás ovlivňuje více, než si vůbec dokážeme představit. Výkony, které po nás současný svět požaduje, připomínají spíše výkony stroje či počítače, který může fungovat nonstop a nejlépe bez režimu spánku. Zadarmo nám nikdo nic nedá, o čemž se jistě každý v životě již sám přesvědčil a ceny služeb, potravin a rovněž i zdravotní péče, rostou turbulentní rychlostí směrem nahoru, kdežto měsíční výplaty směřují spíše opačným směrem. Pro vědomí toho, že máme dostatek peněz na to uživit svou rodinu, mít kde žít a mít si v zimě čím zatopit v kamnech, děláme možné i nemožné. Snažíme se pracovat na 100% a doufáme, že si za danou vytrvalost pořídíme klid a spokojenost. Jedeme stejně tak jako některé stroje na plný výkon. Často zanedbáváme své okolí, přátele, rodinu i bohužel sami sebe. Je jedno, zda patříme mezi klasické zaměstnance, studenty či řídíme nadnárodní společnost. V každém případě nás vedou vpřed naše výkony, které pokud jsou maximální, vedou k maximální spokojenosti. Ovšem je toto tvrzení opravdu pravdivé? Co, když si spokojenost a štěstí pouze neumíme vychutnat tady a teď?

 

Kupředu nás vedou stejné priority

Nezáleží na tom, zda svou práci milujeme či ji bytostně nenávidíme. Každého z nás totiž vedou za cílem stejné priority. Mezi ně patří zejména možnosti, jak uživit svou rodinu, z čeho nakoupit jídlo, čím si v zimě zatopit a jak se postarat o své nejbližší. Každý z nás má svůj jasně vytyčený cíl, kterého se drží zuby nehty a je ochoten pro jeho získání udělat vše. Jak ovšem dopadneme, když začneme nedbat na naše nejbližší a také sami na sebe? Dá se vůbec fungovat bez fundovaného odpočinku?

 

Čas, který věnujeme sami sobě, je důležitý

Nezapomínejte na to, že nikomu rozhodně neuškodí špetka relaxace, kterou si každý zaslouží. Zkuste si tak ve svém plném harmonogramu najít alespoň pouhou jednu hodinu na to, abyste uvolnili své tělo i mysl a našli si čas na pravý odpočinek. Vychutnejte si například místo rychlé sprchy, bublinkovou koupel či poproste svého chotě, ať za vás uklidí byt. Uštědřený čas si pak vychutnejte pravými doušky. Vaše tělo i mysl vám jistě poděkuje.

 

„Nicnedělání“ není hřích!

Také vás honí černé svědomí pokaždé, když usednete k televizi či se začtete do zajímavé knihy a víte, že v tento čas byste se měli věnovat povinnostem? Tyto případy nejsou ničím ojedinělým, ba naopak. Váš mozek totiž vašemu tělu, které volá po odpočinku, říká ne, ještě musíš vydržet. Není pak divu, že vás nicnedělání přivádí k šílenství a pocitům viny. Ovšem vypnout a regenerovat se prostě musí. Pokud vám tedy vaše tělo říká, jsem unavené a vy tak máte chuť pouze lenošit, udělejte to. To, že si dáte v průběhu dne kávu či večer prospíte určených osm hodin, neznamená, že odpočíváte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *