Jak se stát optimistou?

 

Řadíte se mezi typ lidí, kteří z postele každé ráno vstávají s pocitem blaženosti a chutí do nového dne? Anebo se raději přikláníte ke skupině lidí, která každé ráno vstává levou nohou z postele a vědomím, že daný den nebude rozhodně ničím zajímavý? Ať je tomu jakkoliv, je dobré vědět, že v jádru duše, je optimistou každý z nás, k probuzení optimismu nám stačí pouze malé přeprogramování, které rozhodně zvládne i zarytý pesimista.

Pesimismus není vrozený

Je nadmíru jasné, že pesimistické myšlení není vrozené, nýbrž naučené. Pesimismus je jakýmsi způsobem naučený vzorec, na základě něhož se naše mysl postupem času a vlivem prostředí naučila fungovat. Vzorem, který nám posloužil, jako předloha k našemu pesimistickému založení je především výchova našich rodičů, která dokáže náš život ovlivnit v mnoha směrech. Říkala vám vaše maminka o tom, jak je svět tam venku nebezpečný a co všechno vás v něm může zklamat? A od vašeho otce víte přesně o tom, který z politiků lže a krade? V tom případě je nadmíru jasné, že váš pesimismus tkví právě ve vaší rodině. Zárodek tohoto naučeného chování je totiž především v prostředí, ve kterém se vyvíjíme a dospíváme. Další důvod toho, proč jsme pesimističtí, spočívá v tom, že s námi naši rodiče například neuměli dobře komunikovat.

Přeprogramujte se!

Nalézt v sobě pozitivní náhled na svět a vnímat svou vnitřní sílu jako krok k lepším zítřkům, není až takový oříšek, jako by se mohlo na první pohled zdát. Stačí si pouze přestat říkat věty typu, „na to nemám“, „mám to v genech“ a podobně. Tímto způsobem se opravdu nezměníte. Zkuste zahodit svou skepsi a zahořklost a staňte se milovaným optimistou.

Učte se od druhých

Nejlepším způsobem, jak zatočit s pesimismem je okoukat od svého okolí a lidí, kteří se v něm pohybují, chování, které se s tím vaším naprosto nedá srovnávat. Sledujte chování lidí, kteří se optimistickým způsobem vyrovnávají se zklamáním či prohrou. Naprosto vůbec se přitom nestyďte za to, že jejich chování budete kopírovat, ba naopak.

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré

Mnohdy je opravdu velmi těžké hledat na negativních věcech pozitiva. Ovšem naše babičky, toto rčení neříkaly jen tak pro nic za nic. Tudíž se na věci, na kterých je na první pohled vidět jen to negativní, zkuste podívat z toho druhého pozitivního pohledu a vězte, že všechno zlé je opravdu vždy k něčemu dobré.

Učte se od koček

Věděli jste, že kočka nemá tu schopnost vnímat budoucnost? Kočky totiž podle všeho mají pouze čtyři druhy vnímání. Mezi ně patří pocity typu, „to se mi líbí, to se mi nelíbí, to chci a co teď“ O budoucnost se kočky opravdu nestarají. Díky tomu se nemají čím stresovat a jejich život je plný šťastných pocitů. Zkuste jen pomyslet na to, že ráno vstanete a jediné, co vás bude zajímat je to, že jste prožili překrásnou noc, nyní se nasnídáte a poté se děj vůle boží. Kočky jsou proto skvělou inspirací.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient