Solíme si krajíce mořskou solí s obsahem plastů

Mořská sůl je po celém světě je podle studie vědců kontaminovaná malými částečkami plastů. Své krajíce si tedy solíme „plasty“ a tato sůl je snad úplně ve všech potravinách. Studie vědců byla citována britským deníkem The Guardian. Miniaturní částečky plastů objevili v mořské soli v USA, v Británii, Francii, Španělsku nebo Číně. Výzkumný tým pod vedením profesorky Sherri Masonové ze State University of New York ve Fredonii spolupracoval s univerzitou v Minnesotě. Vědci zkoumali 12 různých druhů soli, včetně 10 mořských solí, které byly zakoupeny po celém světě v amerických obchodech s potravinami. Jak uvedla Masonová, plasty jsou prostě všude, ve vzduchu, ve vodě, v pivu, v potravě, kterou získáváme z moře i v soli, kterou používáme.

Nejpravděpodobnější původ plastů

Většina mikroplastů znečisťujících mořskou sůl pochází z mikrovláken a plastů na jedno použití, tedy PET lahví a podobných obalů. Podle odhadů OSN se do světových oceánů ročně dostane přes 8 milionů tun plastů, což uveřejnil i americký časopis Science. The Guardian zveřejnil i závěry obdobné studie, která prokázala i znečištění kohoutkové vody mikroplasty. Nejvíce kontaminovaná voda je v USA. Konkrétní dopad na zdraví není znám, protože najít vzorek lidí, kteří plastům nebyli vystaveni, když jsou plasty ve všem, je poměrně obtížné.

Hendersonův ostrov v jižním Pacifiku

Neobydlený Hendersonův ostrov v jižním Pacifiku, dříve zcela panensky čisté místo, ležící uprostřed oceánů zaplavily tuny plastu, kde je největší koncentrace plastového odpadu na světě, odhadem 17 tun smetí, respektive 38 milionů ks, 671 ks plastu na m² a údaje mohou být dost podhodnocené. Až na výjimky jde o plasty. Odpad vždy není viditelný na první pohled a velké množství se ukrývá pod několikacentimetrovou vrstvou písku. Spočítat se dají jen kousky větší než 2 mm a sondy šly pouze do hloubky 10 cm. Ostrov je jedním z nejodlehlejších míst světa s rozlohou 47 km². Znečištění plasty neuniknou ani nejodlehlejší části oceánu, jak dokládá Jennifer Laversová z australského Institutu pro mořská a antarktická studia.

Denně oceán naplaví na pláže Hendersonova ostrova další odpad, což je způsobeno polohou ostrova uprostřed mořského proudu. Nachází se na konci obrovského víru mořských proudů v oblasti jižního Tichého oceánu. Většina odpadu pochází z lodí. Liduprázdný Hendersonův ostrov je součástí britského zámořského území Pitcairnovy ostrovy a od nejbližšího osídleného místa je vzdálen více než 5 000 km. Ročně je na světě 300 milionů tun plastu, které se nerecyklují. Vědci odhadují 110 milionů tun plastového odpadu ve světových oceánech.

Mladý Nizozemec chce zbavit plastů celý Tichý oceán

Projekt se spustí už do roka pod vedením nizozemské společnosti The Ocean Cleanup. Zakladatelem společnosti je mladý Nizozemec Boyan Slat ve věku 22 let s ambiciózním cílem. Za 5 let chce ze severního Pacifiku odstranit 50 % odpadu. Čištění oceánu si za své životní poslání vybral již v 16 letech, když při potápění v Řecku viděl v moři víc igelitových sáčků a dalších plastů než ryb. Pár let na to byl ředitelem vlastní firmy s mnoha světovými oceněními a rozpočtem v milionech dolarů.

Společnost začne odstraňovat plastový odpad z obrovské plovoucí skládky v Tichém oceánu a svůj původní plán urychlila o 2 roky. Inovace norných stěn dokáže odpad zkoncentrovat a lodě jej vyzvednou a odvezou. Za plasty se nehoní, čekají, až k nim plasty samy doplují, protože to šetří čas, energii i náklady. Jednoduchý nápad, který vychází z fyziky, využívá mořské proudy nesoucí odpad na norné stěny. Živočichové je snadno podplují a plasty uvíznou. Od původního pevného ukotvení bariér společnost upustila a výrazně tím zvýšila účinnost.

Do konce roku se norné stěny přestěhují na kalifornské pobřeží a pak budou mezi Kalifornií a Havají, přímo u obřího tichomořského odpadkového víru. Na oblasti 1 milion km² je třeba systém, jako je Ocean Cleanup pro koncentraci plastových odpadků. Právě rozpad plastů na mikročástice, které vstupují do potravního řetězce a ohrožují stále vyšší druhy organismů, jsou velkou hrozbou. Asi 2 až 3 % plastů v oceánech tvoří mikročástice a vše, co se podaří zachytit zabrání jejich další tvorbě.

Zdroj: Nejznečištěnější pláž světa – Hendersonův ostrov a 17 tun plastu

Zdroj: Nejznečištěnější místo světa: Hendersonův ostrov ničí tuny plastu

Zdroj: Mladý Nizozemec chce zbavit Tichý oceán plastů. Projekt spustí už do roka

Zdroj: Plasty jsou i v soli, kterou používáme v kuchyni, ukázala studie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient