21. století absurdity. Nekvalitní potraviny budeme vyrábět dál, kupte si probiotika.

Přesně tak toto století vnímám. Je plné absurdity, alespoň pro mě. A je pro mě velice těžké dennodenně popírat zdravý selský rozum a vyhýbat se logice. Obojí bylo totiž asi shozeno ze skály a z našeho života vyloučeno jako nežádoucí kvůli jakémusi zdánlivému pokroku.

Nejprve bych chtěla poděkoval společnosti Pharmaceutical Biotechnology a zejména Vysokému učení technickému (VUT) v Brně a všem vědcům, jenž spolupracují na mnoha studiích. Výsledky VUT v Brně jsou pro mě fascinující v mnoha oblastech a vše, co se jim vždy podaří sleduji s nadšením a velkým obdivem. Na této studii pracovat Petr Ryšávka, vedoucí týmu Pharmaceutical Biotechnology a tým Ivany Márové, vedoucí Ústavu chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické VUT.

Začíná to a končí u trávicího traktu

Musím však zmínit, že tentokrát potvrdili opět přece jen to, co dávno víme. Ale je to velmi důležité, protože je spousta těch, co to nevidí i těch, co tomu nevěří, pokud se pod toto tvrzení nepodepíše nějaká autorita. Ono „ve zdravém těle, zdravý duch“, nebo „jsi to, co jíš“, či „zdraví začíná ve střevech, “ je neodmyslitelná pravda. Bohužel dnešní doba plná shonu a stresu, zaměřená na výkon, nám často nedovoluje pěstovat si vlastní obilí, umlet si mouku a upéct si vlastní chleba. Prostě to nestíháme. A nejde jenom o chleba…

Zaměřeno na cíl

Potraviny ze supermarketů blokují přátelské střevní bakterie, které jsou zodpovědné za správnou funkci naší imunity. Potvrzuje to výzkum společnosti Pharmaceutical Biotechnology a Vysokého učení technického (VUT) v Brně, ve kterém vědci srovnávali, jak ovlivňují střevní mikroflóru potraviny právě z běžného prodeje a z domácích zdrojů. Vyvinuli při tom takzvaná alfa-prebiotika, která při nezdravém stravování dokáží mikroflóru obnovit a imunitu posílit.

Čeští vědci našli řešení

Ve střevech sídlí stamiliardy bakterií ovlivňující tělesnou i duševní kondici. Je to stále dokola zmiňované téma. Potrava je tedy jedním z rozhodujících faktorů, zda budeme zdraví, nebo nám hrozí alergie, ekzémy, deprese, cukrovka i Crohnova choroba, ale také zda budeme mít sníženou imunitu proti virózám, bakteriím a prostě všem nemocem. Ovlivňují i naši psychiku. Kvalitu střevní mikroflóry můžeme ovlivnit podáním správných probiotik, které obsahují zdraví prospěšné bakterie a prebiotik umožňujících jejich růst a množení.

Konzervanty a stabilizátory

Já nevím jak to máte vy, ale já si ještě leccos pamatuji. Babička, když zadělávala na chleba, žádné konzervanty a stabilizátory do něj nepřidávala a zabalený v „plachetce“, tedy v plátěné utěrce vydržel 3 týdny. Ten co si přinesu z obchodu buď do druhého dne ztvrdne, nebo nejpozději do 3 dnů zplesniví.

Naši čeští vědci se zaměřili zejména na rozdíl toho, jak působí na stav mikroflóry běžné, zejména trvanlivé potraviny a produkty domácí či bio provenience. Zkoumali nakolik je obsah různých konzervantů a stabilizátorů v potravinách denní spotřeby klíčový pro vývoj naší střevní mikroflóry. Potravinu vždy rozmixovali, naředili fyziologickým roztokem a vložili do ní definované množství probiotických bakterií. Tuto směs dále kultivovali a pak stanovovali, kolik bakterií přežilo, nebo zda se náhodou jejich počet nezvýšil.

Kolik bakterií přežilo

Při přečtení části věty: „Kolik bakterií přežilo“, už ale můj zdravý selský rozum pláče a moje babička asi bezmocně z hora mlátí hlavou do zdi. Zkoumat, co dělají všechny ty stabilizárory, emulgátory, konzervanty, zvýrazňovače chuti, leštící látky a podobné hnusy s naším trávicím traktem musí být famózní zážitek a zjištění. Zkuste si přečíst přelepku z baleného chleba. Ve složení bude tolik námi blíže neidentifikovatelných látek, že vám polezou oči z důlků. Já zase nechci vidět, co to udělá, až to pozřu a poleze to nakonec ze mě…

Alarmující výsledky

Výzkumníci zjišťovali, co potravina dělá se střevní mikroflórou zodpovídající za imunitu, obezitu a také za naši psychiku. Výsledky, které tým brněnských vědců získal, jsou podle nich v některých případech alarmující a potvrzují velké obavy o kvalitu potravin ze všech těch našich supermárketů, které většina lidí konzumuje.

To, co si vypěstujete, je zdravější

Za to by asi vědci zasloužili metál. Omlouvám se za sarkasmus a vracím se zpět na zem. Musím s politováním uznat, že lidi kolem mě to nezajímá a ani nenapadne, že by měli zkoumat potraviny, nebo, že by tyto potraviny mohly být škodlivé. Takže opět děkuji, že to někdo potvrdil výzkumem. To, že je salát z vlastní zahrady je zdravější než z dovozu, se napsalo v tolika článcích, že ještě stále nechápu, že už nemáme obnovené zemědělství a nepěstujeme jej na polích místo řepky, která ničí půdu a způsobuje alergie.

  • Listový salát z Polska koupený v supermarketu totiž rostou probiotické bakterie opravdu výrazně méně, než na domácím salátu z naší zahrady.
  • Okurky ze Španělska vykazovaly 10x nižší počty přátelských bakterií než okurky domácí.
  • Každá domácí uzenina na rozdíl od té ze supermarketu uzeniny probiotické bakterie neinhibovala. Na domácí uzenině rostly prospěšné bakterie výrazně lépe. A tomu se taky nedivím. Kdo vyrostl jako já na vesnici a ví, jak chutná domácí klobása, nad tou ze supermarketu musí plakat.
  • Velmi rizikové jsou podle studie některé typy trvanlivých majonézových salátů. Kvůli vysokému obsahu konzervantů konzervují nejen salát, ale i náš střevní obsah.
  • Velmi nebezpečné jsou sladkosti a kolové nápoje, které vysoce spolehlivě likvidují všechny vybrané přátelské bakterie.
  • Rohlík, hamburger, chipsy i makový závin obsahují konzervanty a výrazně potlačují množení vybraných přátelských bakterií.

Bio prebiotka z běžných potravin vytvoří bio kvalitu

Přídavek prebiotik může naopak významně potlačit negativní vliv trvanlivé potraviny. To už víme my i vědci dlouho. Tým vyvinul a úspěšně otestoval prebiotika zcela nového typu. Ta vytvářejí z obyčejných potravin produkty blízké bio kvalitě, alespoň co se týká oblasti podpory množení přátelských bakterií. Do jídla přidáte 2 kávové lžičky bio prebiotika a výrazně se zvedne počet živých přátelských bakterií. Pozitivní účinky se vědcům projevily rychle. U lidí trpících zácpou, symptomu nevyvážené střevní mikroflóry, stačily 3 až 4 dny užívání.

Závěr

„Nový lék má zkrátka do stravy dodávat složky, které naši předkové měli v potravě zcela běžně, avšak moderní „fastfoodová“ strava je postrádá.“

A já se ptám:

  • Kolik konzervantů a stabilizátorů budou obsahovat tato Bio prebiotika, aby nám dlouho vydržela?
  • Na kolik to každého člověka vyjde peněz a na kolik z výdělku si zase přijde farmacie?
  • A nebylo by lepší vyrábět a pěstovat kvalitní potraviny bez těchto „hnusů“?
  • Proč dovážíme nekvalitní potraviny přes půl světa za drahé peníze a ničíme si vlastní zdraví, když můžeme znovu zorat pole, pěstovat vlastní ovoce a zeleninu a péct chleba bez konzervantů a stabilizátorů, který zaručeně vydrží, protože si to opravdu pamatuji z dětství?

Já se totiž nemohu zbavit dojmu, že vytloukáme klín klínem. Můj selský rozum opět dostává zabrat a absurdita roste. Tohle je prostě to, co na tom životě nějak nedávám… Jak radí výukové semináře, pokusím se to přijmout a nezvýšit průměrný počet sebevražd v ČR. To číslo je už tak dost alarmující.

Zdroj: Potraviny ze supermarketů blokují přátelské střevní bakterie. Čeští vědci našli řešení

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient