Bossing nebo-li šikana od vašeho nadřízeného

Psychický teror můžeme zažívat nejen ve své domácnosti, nýbrž i v zaměstnání, kde se do role šikanujícího staví přímo náš nadřízený. Co vede tyto pro mnohé inteligentní jedince k tomu, aby si utahovali ze svých podřízených a dělali jim ze života peklo? A jaké důvody často k samotnému bossingu vedou? Pracovat pod takovýmto vedením se dá opravdu jen zřídka, tudíž je tento problém potřeba řešit ještě předtím, než dojde k vyhoření zaměstnance či ke vzniku jiných psychických problémů.

Zaměstnanec, který se odlišuje od ostatních, je špatný

Pokud je zaměstnanec odlišný od těch ostatních, například svou proaktivitou či má jiné přirozené vlohy, které nadřízenému chybí, může se lehce stát obětí bossingu. Zaměstnavatel na něj může jednoduše žárlit a to jen proto, že je v něčem lepší než on sám. Tím pádem se ho snaží dostatečně dobře ponížit a znevážit před ostatními, jelikož na to má „nárok“ a jeho duši toto ponížení značně prospěje. Velmi často se také ale nadřízený cítí být flustrovaný a své případné neúspěchy dává za vinu právě svému podřízenému. Důvodů, proč si vás nadřízený vybral za svou oběť šikany, ovšem může být daleko více.

Snaha donutit zaměstnance podat výpověď

Někteří zaměstnavatelé své podřízené šikanují zejména také proto, aby je donutili podat výpověď. Pod nátlakem podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru a takzvaně na „hodinu“ odejít, je poté dalším důvodem, který uvádí nadřízeného do role šikanujícího netvora. Dít se ovšem tak může i po předchozím rozvázání pracovního poměru právě ze strany zaměstnance s tím cílem, že chce zaměstnanci co nejvíce znepříjemnit poslední dny v zaměstnání.

Nesplnitelné úkoly a ignoraci nevydržíte věčně!

Nadřízený může velmi často svou oběť přesvědčovat o tom, že její schopnosti jsou na bodu mrazu a že nedokáže řešit ani zdánlivě lehké úkoly. V praxi to poté vypadá tak, že nadřízený svému zaměstnanci zadá již předem nesplnitelný úkol, který se bude buď opírat o šibeniční lhůtu či nadlidské výkony, které nesměřují ani k zaměstnancovým kompetencím. Poté může přijít výsměch a další úkol, který naopak bude podřadný a vás bude urážet. Pokud vás navíce začne nadřízený ignorovat a to i v případě, kdy na něj budete mluvit a budete se s ním snažit něco řešit, je to hlavní signál toho, že je něco špatně a není již dále třeba v zaměstnání setrvávat a užírat se. Může se rovněž i stát to, že vás vedoucí přeřadí na jinou pracovní pozici či vaší kancelář posune do izolace od ostatních zaměstnanců. V těchto případech opravdu již není na co čekat a je na místě situaci řešit okamžitě a to například podáním stížnosti na příslušný inspektorát práce. Ku pomoci vám poté budou jak výpovědi vašich kolegů, tak i případná kontrola na daném pracovišti, která nedostatky jistě dříve nebo později odhalí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient