Z deníčku studentky 31: volby, věčné téma

Právě dnes se otevřely volební místnosti po celé České republice. Hodně lidí určitě k urnám dorazí a tak volbám jistě předcházelo rozhodování, kterou politickou stranu zvolit.

I ve škole se toto téma probírá, protože je to velká událost celé republiky. Na základních školách to ještě není téma tak velké, ale na školách středních, kde už část studentů volit může, je to téma často probírané.

Jak jistě hodně studentů ví, některé otázky dokáží udržet vyučovací hodinu téměř vždy a naprosto dokonale. A volby jsou jedním z nich. Učitelé se důvěřivě snaží co nejlépe nám vysvětlit a poradit koho volit, někteří dokonce prozradí svůj názor. A je až překvapivé, že my studenti se opravdu zajímáme a živě se zapojujeme do debaty. Takový rozhovor se potom často protáhne až do přestávky, bez učitelé ale prostě jen ze zájmu se studenti mezi sebou dohadují, poučují a radí.

Někdy se ale vyskytne i trochu nebezpečná situace, to když jeden ze třídy má kontroverzní názor se kterým se ostatní nechtějí nebo nemohou ztotožnit. Tento jedinec je pak vysmíván a přesvědčován o chybnosti svého názoru. Nemyslím si, že je to úplně špatně. Právě na tomto se učíme vyjít i s lidmi, kteří mají úplně jiný názor než my. A také se učíme bránit si svůj vlastní názor, i když je třeba špatný.

No, ve škole se prostě pořád učíme, ať už učivu podle osnov nebo jen tak mezi kamarády. A tak nám studentům volby přinesly nejen dobrý důvod pro udržení hodiny, ale i cennou zkušenost do života občana.

A tak i Vám přeji, aby Vaše volba byla ta správná podle Vašeho vědomí a svědomí 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient