O domácím násilí ženy stále rády mlčí!

 

O domácím násilí toho bylo řečeno již hodně. Nejspíše také všichni moc dobře víme, co si pod pojmem domácí násilí představit. Jednat se může hned o několik forem domácího teroru, se kterým se zejména ženy, velmi nerady svěřují. Obětí domácího násilí se většinou stává žena, ovšem možná se mnoho z vás udiví nad tím, že mezi oběti patří rovněž i mužské pokolení i když v mnohem menší míře. Proč ovšem v současné době, kdy může těmto lidem pomoci daleko více zdrojů, než tomu bylo v minulosti, se o domácím násilí stále mlčí a lidé se tak marně domnívají, že bolest, která jim je způsobena, časem jaksi vymizí či se vypaří. Pravdou ovšem zůstává, že ať již se muž dopouští na ženě jakéhokoliv druhu domácího teroru, je potřeba o tomto problému hovořit a nebát se ho řešit. Jaké jsou ovšem nejčastější důvody toho, proč ženy nerady hovoří o tomto problémů?

Druhy domácího násilí

Muži se na ženách nejčastěji dopouštějí psychického, popřípadě fyzického násilí. Ovšem často se ženy rovněž setkávají i s ekonomickým druhem násilí, při kterém je ženě zamezen přístup k veškerým financím či se sociálním násilím, když muž ženě zakazuje styk se svými blízkými a přáteli. Kombinací násilí, kterým si ženy procházejí je ovšem daleko více a řadit mezi ně můžeme i například násilí sexuální. Ať tak či onak, jedno je jasné, a sice že je potřeba s tímto „trendem“ začít něco dělat. Pokud si žena po první pro ni možná nevinné facce řekne, že už se to nikdy nebude opakovat, je v mnoha případech na omylu. Ve většině případů u mužů tento druh násilí takzvaně eskaluje a může docházet i k více závažnějším zraněním, které se nebudou týkat pouze několika málo modřin. Jelikož se ovšem domácí násilí vždy odehrává takzvaně za zavřenými dveřmi, je jasné, že se s ním pouze málokdo bude chlubit na veřejnosti. Často totiž neexistují žádní svědci, kromě v mnohých případech, samotných dětí, kteří jsou nepřímými aktéry těchto scén.

Proč ženy o násilí mlčí?

Ženy o domácím násilí mlčí hned z několika důvodů. Velmi často by rády odpověď na jejich současnou situaci, ovšem nevědí, kde tyto odpovědi hledat. Bojí se vyhledat pomoc, jelikož jsou například finančně závislé na partnerovi či se bojí o své děti, které tak připraví o jednoho z rodičů anebo mají strach z toho, že by se právě na nich chtěl partner hojit a ublížilo by jim to či existuje ještě celá plejáda důvodů, proč ženy o problému domácího násilí nemluví veřejně. Jak se ovšem bránit těmto útokům a komu se s daným problémem svěřit? Nejčastěji se ženy svěřují svým dobrým přátelům či rodině, které věří. Velmi zřídka ovšem osloví odborníka či nějakou nadaci, která se domácím násilím zaobírá. Ve vyhrocených situací ovšem mnohdy ženy sáhnou i po ohlášení celé věci na policii, těchto případů je ovšem velmi málo. Dle průzkumů až 50% žen, které se potýkají s jakoukoliv formou domácího násilí, o daném problému mlží a od svých partnerů nadále násilí snáší.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient