Jste inteligentní a nejste bohatí? Ekonomové vám to vysvětlí. Jste nespokojení? Zkuste pilulku na snížení IQ.

Inteligence nerovná se vždy úspěch. Mnoho lidí je sice nadprůměrně inteligentních, ale stále mají hluboko do kapsy. Budoucí úspěch nemusí být stoprocentně závislý na vrozené inteligenci. Ekonom James Heckman tvrdí, že to není až tak, jak se lidé domnívají. Ptal se třeba vzdělaných politiků, jaký rozdíl mezi příjmy jednotlivých lidí může být spojen s výší IQ. Mnoho z nich odhaduje pouze 25 %, někdo dokonce i 50 %. Dostupné údaje z databází a výzkumů ale naznačují, že IQ má na výdělek o moc menší vliv, než by se zdálo. Jde jen o 1 až 2 %.

IQ – nepatrný faktor úspěchu

Pokud je IQ pouze nepatrný faktor úspěchu, musí být něco jiného, co odděluje nízké příjmy od těch nejvyšších. Dojem, že pokud jste chytří, měli byste být i bohatí, je klamný. Věda zatím nenabízí jasnou odpověď. Velkou roli v tom ale i podle vědců hraje štěstí. Klíčovým faktorem je zejména naše osobnost. Ekonom James Heckman zjistil jasnou souvislost finančního úspěchu se svědomitostí, pečlivostí, vytrvalostí a sebereflexí.

Jak probíhal výzkum

S kolegy zkoumal 4 různé datové soubory obsahující IQ skóre, standardizované výsledky testů, známky a hodnocení osobnosti mnoha tisíců lidí ve Velké Británii, USA a Nizozemsku. Výzkum obsahuje i data sbíraná celá desetiletí. Databáze sledovaly příjmy, záznamy z trestních rejstříků, index tělesné hmotnosti a sebehodnocení. Studie přišla k závěru, že skóre, výsledky testů a známky jsou výrazně lepšími prediktory úspěšnosti dospělých než je právě výška jejich IQ. Známky odrážejí inteligenci, ale odrážejí i to, co Heckman nazývá „nekognitivní dovednosti”. A to je právě ona vytrvalost, dobré studijní návyky a schopnost spolupracovat v kolektivu.

Ekonom James Heckman, Daniel McFaddenem a Nobela cena

Ekonom James Heckman a ekonom Daniel McFadden získali v roce 2000 Nobelovu cenu za ekonomii. Podle nich se úspěch odvíjí od vrozených schopností, ale zejména od dovedností, které se lze dost dobře naučit. Vlastní výzkum, který ekonom James Heckman provedl, naznačuje, že naše zásahy do výchovy v dětství mohou být abnormálně užitečné. Svědomitost je markantně tvárnější a důležitější než je naše výše IQ.

Jakou hraje IQ roli

Jedinci s hodnotou IQ 70 nebudou schopni dělat věci, které jsou pro člověka s IQ 190 velmi snadné. Mnoho lidí nedokáže proniknout na trh práce, protože jim ve velké míře chybí dovednosti, které nejsou měřeny formou inteligenčních testů. Neumí se chovat při pracovních pohovorech, přijdou pozdě a nevhodně se obléknou. Klidně v zaměstnání řeknou, že nebudou dělat o nic víc než je ono minimum nutné pro výkon jejich práce. Kolik na druhé straně máte dělat nad plán, abyste u toho nebyli za vykořisťovaného, hodného idiota už výzkum neřeší.

Snižte si IQ, radí společnost. Bude se vám žít lépe.

Pokud jste ještě skrze své vysoké IQ nepřekročili schopnost svědomitosti, velké pečlivosti, vytrvalosti a sebereflexe, a neovládli jste doposud dobré studijní návyky a schopnost spolupracovat, vědci mají řešení. Mnoho lidí s nižším IQ je totiž mnohem šťastnější než jsou lidé vysoce přemýšlivý s vyšším IQ. V přiloženém spotu nabádá jistá společnost k nakoupení pilulky, která vede k permanentnímu snížení vašeho IQ. Svůj skvělý nápad obhajuje tím, že celý svět je plný hlupáků a zařadíte-li se do většiny ve formě stáda, budete konečně průměrní, šťastní a budete mít tak i mnohem snadnější život. Video má být nadsázka a satira, ale nápad je to geniální.

Zdroj: VIDEO: Snižte si IQ, radí společnost. Bude se vám žít lépe

Zdroj: Pokud jste tak inteligentní, proč nejste bohatí? Ekonomové odpovídají na zásadní otázku

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient